Split-Dalmatië

Swipe

Solin (Salona)

Zes kilometer ten noorden van Split ligt Solin, het Salona waar keizer Diocletianus werd geboren. De stad was toen al ‘oud’, ze stamt uit de prehistorie. Salona was de hoofdstad van de Romeinse provincie Dalmatië en als u de goedbewaarde ruïnes bezoekt kunt u zich nauwelijks voorstellen dat hier ooit 60.000 mensen woonden. Hoewel, het complex is het grootste op dit gebied in Kroatië. Het stadscentrum was omgeven door dikke muren die u nog op verschillende plaatsen kunt terugvinden.

Hoewel Salona het centrum was van waaruit de christenvervolging plaatsvond, was het ook een van de eerste plaatsen waar het christendom tot grote bloei kwam. Al aan het begin van de 5e eeuw werd er een basiliek gebouwd waarin diverse bisschoppen en vooraanstaande christenen begraven werden. De bekendste dode die er werd (her)begraven is bisschop Domnius, slachtoffer van Diocletianus’ bewind. De overblijfselen van de basiliek zijn gemakkelijk terug te vinden, net als die van het vroegere theater, het grote amfitheater en de badhuizen. Na de verwoesting van Salona in 614 werd Jadera (Zadar) de hoofdstad van Dalmatië.

Camping Zelena Laguna

Vlak bij de historische stad Porec, midden in een betoverende omgeving ligt de gezellige familiecamping Zelena Laguna. Het wordt omringd door een...

v.a. 109.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Solin (Salona) en Kroatië