Sporaden

Swipe

Alonnisos

Alonnisos ligt heel dicht bij Skopelos. Het is een rustig en groen eiland dat veel dagjestoeristen vanaf de andere eilanden trekt. Het heeft zijn authentieke karakter dan ook goed weten te bewaren. Ook dit eiland heeft uitgestrekte stranden die zich voornamelijk aan de zuidoostkant van het eiland bevinden, waar ook alle dorpen liggen. De noordwestkant is rotsachtig ruig en vrijwel onbewoond.

Rond 1950 zijn veel inwoners van het eiland weggetrokken omdat de wijnoogst, die de belangrijkste bron van inkomsten vormde, mislukte door plantenziektes. In 1965 verwoestte een aardbeving de oude hoofdstad Chorio of Liadromia die op een heuvel was gebouwd. De inwoners trokken weg uit de plaats en vestigden zich in Patitiri aan de oostkust dat vanaf toen de hoofdstad werd. De huizen in het door de aardbeving getroffen en verlaten stadje zijn veelal opgekocht door Britse en Duitse kunstenaars die ze opknapten en er nog steeds wonen.

Het eiland heeft een zeer bijzondere onderwaterwereld waar onder meer leeft. Deze zeehondensoort houdt zich rond de vele onderwatergrotten van het eiland op. De zee rond Alonnisos is sinds 1992 beschermd gebied en maakt deel uit van een nationaal maritiem park.

Alonnisos in het kort:

# Oppervlakte: ca 64 km2

# Kustlijn: 64 km

# Inwoners: ca 1.500

# Hoofdstad: Patitiri

Het Maritiem Park

Binnen dit natuurgebied vallen behalve het hele eiland Alonnisos ook enkele eilandjes naast en boven Alonnisos. Dit zijn: Peristera, Adelfi, Kyra Panagia, Gioura, Piperi, Psathoura, Gramiza, Lehouza en Skantzoura. Met boten kan rond de eilanden gevaren worden om met een beetje geluk zeehonden en/of dolfijnen te zien. De eilandjes mogen ook bezocht worden op Piperi na dat het toevluchtsoord is van de bedreigde monniksrob en broedplaats van vele zeldzame vogelsoorten.

Op Kyra Panaghia staan twee verlaten kloosters en bij Psathoura bevindt zich een verzonken stad en een vuurtoren. Peristera dat vlak voor de oostkust van Alonnisos ligt, heeft mooie stranden en er zijn de resten van een kasteel te bezoeken. In het uiterste noorden van Alonnisos bij Gerakas bevindt zich het onderzoeksinstituut van het park.

Het eiland

De nieuwe hoofdstad Pattiri is qua bezienswaardigheden niet zo interessant omdat hij pas in 1965 is gebouwd, maar het stadje ademt wel de typisch Griekse sfeer uit en heeft een gezellige haven en alle voorzieningen. De oude hoofdstad Chorio of Liadromia die landinwaarts tegen een heuvel ligt, is zeer pittoresk en biedt mooie uitzichten over de Egeïsche Zee. De hoofdstad bezit sinds 2000 een Folkloremuseum dat aan de linkerkant van de haven staat.

Votsi is bijna vergroeid met Pattiri en ligt tegen de heuvels boven een prachtige baai. Steni Vala op ongeveer 12 km van de hoofdstad is een mooi vissersdorp met veel visrestaurantjes. Het ligt aan een fjordachtige baai die vroeger schuilplaats was van zeerovers. Aan de zuidpunt van het eiland 3 km van de hoofdstad ligt Marpounda, een kleine badplaats met twee stranden.

Alonissos is ook de standplaats van de Internationale Academie voor klassieke homeopathie. Het mooie oude gebouw hiervan bevindt zich in Agios Andreas.

De stranden

De Sporaden staan bekend om hun paradijselijke stranden en ook Alonnisos maakt die belofte helemaal waar. Een van de bekendste stranden van het eiland is Chrisi Milia 4 km ten noorden van Pattiri en ook het nabijgelegen Kokkinikastro met rode rotsen en roodbruin zand omringt door hoge kliffen is bekend. Bij dit strand ligt de verzonken antieke hoofdstad van het eiland Ikos. Het is zeer geschikt voor gezinnen met kleine kinderen.

Aan de zee-engte tussen Alonnisos en het eilandje Peristera ligt het prachtige zandstrand van Agios Dimitrios. De kust van Megalos Mourtias op weg naar Marpounda is rotsachtig, maar de zeebodem bestaat uit fijn zand en de olijfbomen zorgen voor de broodnodige schaduw. Rond het strand staan gezellige taverna’s. Ook Leftos Gialos, een strand met ronde witte kiezels ligt temidden van olijfvelden. Ernaast ligt het strand van Tzortzi Gialos dat met het fijne zand en ondiep zeewater heel geschikt is voor kinderen. Aan de westelijke kant van het eiland ligt de baai van Megali Ammos op 1 km van Votsi.

Princess of Kos

Princess of Kos? Zoals de naam van dit 4-sterren All Inclusive hotel al doet vermoeden, voel je je hier tijdens je verblijf...

v.a. 548 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Alonnisos en Griekse Eilanden