Sporaden

Swipe

Skiathos

Met zijn 13 km lengte en 9 km breedte is Skiathos maar een klein eilandje, maar het wordt wel druk bezocht door toeristen. Dit heeft het eiland met name te danken aan de ongeveer 65 schitterende zandstranden. Er zijn er zoveel dat er altijd wel een rustige baai te vinden is. Sommigen zijn alleen per boot of na een stevige wandeling te bereiken. Het bekendste strand is Koukounaries in de streek Mandraki, ook wel Chrissi Ammos (gouden strand genoemd). De pijnbomen groeien tot bijna op het strand door. Ook de stranden van Troullos, Platanias, Kanapitsa en Achladias zijn zeer vermaard. Deze stranden zijn vanaf de hoofdstad het gemakkelijkst bereikbaar, dus het drukst.

Skiathos is een groen eiland. De lage heuvels zijn overdekt met pijnbomen en er groeien veel olijfbomen. In het voorjaar zijn er veel bloemen. Skiathos heeft een heel beroemde inwoner gehad: de 19de eeuwse Griekse schrijver Alexandros Papadiamantis (1851-1911). Hij maakte het eiland in zijn verhalen bekend. Zijn huis in de hoofdstad fungeert nu als museum.

Skiathos in het kort:

# Oppervlakte: ca 48 km2

# Kustlijn: 44 km

# Inwoners: ca 4.000

# Hoofdstad: Chora of Skiathos

Chora

Chora is de enige stad op het eiland en ligt aan de oostkust. Hoewel het stadje in de zomermaanden overspoeld wordt door toeristen en het een levendig nachtleven heeft met bars en discotheken, is het toch nog erg charmant gebleven met veel nauwe straatjes en steegjes, authentieke witte huizen met rode pannendaken en een gezellige haven. De belangrijkste kerk is de Trion Ierarchon uit 1846 in het centrum waarin de wondericoon van Panagia Eikonistrias uit 1650 bewaard wordt.

Chora heeft twee havens: een vissershaventje en een grotere haven waarvandaan veerboten en vrachtschepen vertrekken. Tussen de twee havens ligt het piepkleine groene eilandje Bourtzi met de resten van een oud fort. Ook is er een cultureel centrum op gevestigd.

Stranden en meer

Naast de vele stranden heeft Skiathos nog enkele toeristische trekpleisters. Helemaal in het noorden ligt Kastro, vlakbij het mooie witte kiezeltrand van Lalaria. De witte kiezeltjes zijn stukjes van de witte rotsen in de zee bij het strand die in de loop van de tijd door de wind van de rotsblokken zijn afgeblazen.

Kastro was in de 16de eeuw de hoofdstad van het eiland, gebouwd op een grote rots. Van de tientallen kerken in de oude stad zijn er eigenlijk nog maar twee over. De bekendste is de Christoskerk uit 1695. Het is een grote basiliek met een houten dak en mooie muurschilderingen. In 1829, na de bevrijding van de Turken, trokken de inwoners naar de nieuwe hoofdstad. Ook bij Kastro ligt overigens een prachtig strand.

Het eiland heeft ook enkele bijzonder mooie kloosters. Het Evangelistriaklooster ligt verscholen in het groene bronrijke Lechouniosdal aan de voet van de Karaflitzanaka, de hoogste berg van het eiland. Het werd in 1704 gesticht door de monniken van Athos. Dit klooster vervult een belangrijke rol in de Griekse geschiedenis omdat hier de eerste Griekse vlag werd ontworpen en gehesen en wel in 1807. Het verlaten Kechriasklooster ligt in het noordwesten. Het kleurrijke kerkje heeft een mooi iconostase en herbergt zogenoemde pinákia, keramische borden die als muurversiering dienen. Ook het klooster Agios Charalambos 5 km ten noorden van Chora is een bezoekje waard.

10 prachtige bestemmingen in Skiathos en Griekse Eilanden