Sporaden

Swipe

Skopelos

Skopelos is heel groen met veel naaldboombossen afgewisseld met vruchtbare vlaktes waar onder meer amandelbomen groeien. Ook dit eiland heeft mooie baaien met heerlijk witte stranden en strandjes. Het is er qua toerisme iets rustiger dan op Skiathos. De hoogste berg is 680 m. en heet de Delfi.

Er loopt een goede geasfalteerde weg over het eiland die van de hoofdstad Skopelos of Chora aan de noordkust via het zuiden een lus maakt en dan naar het uiterste zuidwesten voert naar het tweede grootste dorp van het eiland, het traditionele Glossa en de mooie havenplaats Loutraki.

Beroemde inwoners heeft het eiland ook gekend. Zo kwam hardloper Agnon van het eiland, de winnaar van de olympische spelen in 569 en naamgever aan het schilderachtige vissersplaatsje Agnondas dat vlakbij de hoofdstad ligt. Ook Stafylos de mythische generaal van koning Minos van Kreta die Skopelos gebouwd zou hebben en de eerste koning van het eiland was, is zo’n beroemde inwoner van Skopelos geweest.

Op het eiland wordt olijfolie en wijn gemaakt. Er worden sappige pruimen verbouwd en het staat bekend om nougat en de glikó tou koutalioú, de mierzoete vruchtengelei die op een lepel wordt geserveerd.

Skopelos in het kort:

# Oppervlakte: 95 km2

# Kustlijn:67 km

# Inwoners: ca 6.000

# Hoofdstad: Skopelos-Stad of Chora

Skopelos-Stad

De hoofdstad die midden in een groene omgeving ligt, is heel pittoresk met dicht opeen gepakte witte huisjes die tegen een heuvel omhoog gebouwd zijn. Nauwe geplaveide straatjes en trapjes leiden omhoog langs de witte tuinmuurtjes die veelal begroeid zijn met kleurrijke bougainville. Vroeger hadden alle huizen traditionele grijze leistenen daken waarvan de randen wit waren gekalkt. Nu zijn bijna alle daken vervangen door rode pannen, maar op sommige plekken zijn de oude daken nog in stand gebleven.

Boven het stadje ligt het onvermijdelijke Venetiaanse fort. Op het hele eiland Skopelos staan honderden kerken en kerkjes. Alleen al in de hoofdstad zijn er een stuk of honderd te vinden. De belangrijkste heten: de Zoödochos Pigi, Christos, Archangelos Michael en Agios Athanasios.

Leuk voor kinderen

Het folkloremuseum in Skopelos--Stad. Hier ziet de bezoeker precies hoe de inwoners van het eiland vroeger leefden. Er is onder meer een bruidsslaapkamer ingericht, inclusief bruidsschat.

Kloosters bij de hand

Op Skopelos staan maar liefst twaalf kloosters. Vlakbij de hoofdstad liggen er al heel wat. Het Agios Riginos klooster uit 1728 is genoemd naar de beschermheilige en de eerste bisschop van het eiland. Zijn graf, een stenen sarcofaag uit de 4de eeuw n.Chr. ligt op het complex. Het Timios Prodromosklooster uit de 17de eeuw geldt als het rijkste klooster van het eiland. Hier worden zeer kostbare relikwieën bewaard. Vanaf het klooster heeft u een mooi uitzicht over de hoofdstad en de baai. Vlakbij ligt het Agia Barbaraklooster dat onbewoond is. Ten oosten van de hoofdstad ligt hoog op een berg het 600 jaar oude Evangelistiraklooster met ook een zeer fraai uitzicht over Skopelos en omgeving. Verder zijn er nog het Metamorfosi-klooster en het klooser van Episkopi. Op de berg Karya bij Sedouka zijn twee antieke graven ontdekt. Voor men de berg op gaat zijn bronnen te vinden met zeer zuiver drinkwater. Daar ligt ook het Agios Efstathiouklooster.

Vanaf de berg kan men ver kijken. Bij helder weer zou het uitzicht zelfs tot Chalkidiki en de Olymposberg reiken.

Leuke dorpjes

Pittoreske dorpjes zijn er genoeg op Skopelos. Het eerder genoemde Glossa in het zuidwesten ligt in een zeer bosrijk gebied vlakbij valleien met platanen. De vroegere naam van dit authentieke dorp was dan ook Platana. De vrouwen van Glossa hebben in 1999 een coöperatie opgericht met als doel lokale gebruiken in stand te houden. Hun lekkernijen en handwerk zijn in het dorp te koop. Loutraki, een paar kilometer onder Glossa heeft de tweede grote haven van het eiland. Het is een gezellige plaats die in de zomer druk bezocht wordt door toeristen.

Ook vlakbij Glossa ligt het schilderachtige Klima dat een mooi uitzicht biedt over de zee en van waaruit Skiathos en Evia te zien zijn. Nog ietsje lager en aan zee ligt Elios. Van hieruit kan het dichtbegroeide bos Vathia op de berg Delfi bereikt worden. Vlakbij het dorp ligt het mooie Chovolosstrand.

Stranden

Ook Skopelos is vermaard om zijn schitterende stranden. Het zijn er weer teveel om op te noemen, maar we doen een greep. Op 4 km van de hoofdstad aan de oostkust ligt de prachtige baai van Stafylos met veel grotten, imposante rotspartijen en een schitterend zandstrand. Tussen de stranden van Velanio en Stafylos ligt een schiereilandje waarop sporen werden gevonden van antieke gebouwen. Vermoedelijk lag hier ooit het paleis van de legendarische generaal Stafylos. Wat verder weg van Skopelos-Stad aan de zuidkant van het eiland ligt het strand van Milia omringd door naaldbomen met veel watersportmogelijkheden. De zee bij Limnonari recht onder Skopelos-Stad aan de zuidkant is altijd zo kalm en effen als een zwembad en Kastani dat dan weer iets verder dan Milia ligt, is een kleinere kopie van dit mooie strand.

Op 18 km van de hoofdstad ligt het kiezelstrand van Panormos. De zee wordt hier vrij snel diep dus is minder geschikt voor kleine kinderen. De zonsondergang is hier magnifiek en de natuurlijke haven van Blo bij het dorp wordt beschouwd als een van de mooiste plekjes op aarde. Over de weg of met een bootje vanuit de haven van Chora is het strand van Glysteri bereikbaar. Ook zeer mooi zijn de stranden van Perivoliou, Mark, Antrines en het wat moeilijk bereikbare Armenopetra. Wilt u echt rustig baden dan kunt u altijd een bootje huren en op zoek gaan naar een van de vele per land onbereikbare baaitjes op het eiland.

10 prachtige bestemmingen in Skopelos en Griekse Eilanden