Sporaden

Swipe

Skyros

Skyros is het meest zuidelijke en ook het grootste eiland van de Sporaden. Precies in het midden is het eiland op zijn smalst. Het noorden bestaat uit dichte dennenbossen afgewisseld met vruchtbare vlaktes. Wandelaars komen op de vele mooie wandel- en ezelpaden zeker aan hun trekken.

Het zuiden is dan weer dor en bergachtig en praktisch onbewoond. De hoogste top van het Kochilasgebergte is bijna 800 m. Op de berghellingen in het zuiden grazen vele duizenden geiten en het is het leefgebied van de Skyriaanse pony, een paardje van nauwelijks een meter hoog dat met uitsterven wordt bedreigd en nu een beschermde diersoort is.

Skyros staat bekend om zijn volkskunst en ambachten. Veel inwoners houden zich nog steeds bezig met het vervaardigen van traditioneel aardewerk, borduurwerk en houtsnijwerk. De fraai versierde houten meubels van Skyros zijn in heel Griekenland bekend. Qua toerisme is het nog vrij rustig op dit eiland, hoewel steeds meer mensen dit eiland beginnen te ontdekken. Het zijn voornamelijk de Grieken zelf die het stadsleven ontvluchten om hier vakantie te vieren.

Het eiland speelt een belangrijke rol in de Griekse mythologie. De jonge held Achilles werd door zijn moeder godin Thetis naar Skyros gestuurd om zich te verbergen zodat hij niet mee zou hoeven vechten in de Trojaanse oorlog. Hij werd door koning Lykomidis verkleed als meisje en hield zich op temidden van zijn dochters. Uiteraard werd hij verliefd op een van de meisjes en samen kregen ze een zoon: Neoptolemos.

Odysseus wist Achilles toch te vinden en nam hem mee naar Troje waar hij aan zijn zwakke plek, zijn hiel, gewond raakte en stierf. Odysseus toog weer naar Skyros ditmaal om de zoon van Achilles mee te nemen naar de oorlog. Neoptolemos werd een van de grootste helden uit de Trojaanse oorlog.

Een andere mythische held Theseus, kwam op Skyros aan zijn einde omdat hij door koning Lykomidis van een rots af werd geduwd.

Skyros in het kort:

# Oppervlakte: ca 210 km2

# Kustlijn: 130 km

#Inwoners: ca 3.500

#Hoofdstad: Chora of Skyros-Stad

De hoofdstad en omgeving

Wie per boot op het eiland aankomt, legt niet aan in de hoofdstad, maar 11 km daarvandaan in Linaria, het havenstadje aan de zuidwestkant van Skyros, waar de zee wat rustiger is dan aan de andere kant.

Chora of Skyros-Stad aan de oostkust van het eiland ziet er met zijn witte kubusvormige huisjes die tegen een hoge kale rots geplakt lijken, heel bijzonder uit. Het is leuk om door de geplaveide straatjes die zo nauw zijn dat auto’s er niet door kunnen, te dwalen. Er zijn veel gezellige winkeltjes en eetgelegenheden en ’s avonds rukt de gehele bevolking uit naar de hoofdstraat voor de vólta oftewel de avondwandeling.

De huisjes lopen door tot bijna bovenop de rots waar de resten van de Venetiaanse burcht staan. Dit was ter bescherming van aanvallen van piraten in vroegere tijden. Ook het belangrijkste klooster van het eiland: Agios Georgios staat hier. Het uitzicht vanaf het klooster is spectaculair. Binnen de vestingmuren van het fort staat de Kimiseos Theotokoukerk.

In het stadje zelf zijn ook nog enkele bezienswaardigheden. De Archopanagiakerk, de Agios Gianniskerk en het kerkje van Agia Triada op het grote plein aan de noordkant van Chora zijn erg mooi. Dichtbij het laatste kerkje staat een standbeeld van de Engelse dichter Rupert Brooke (1887--1915) die het eiland tijdens de Eerste Wereldoorlog bezocht en er in 1915 overleed. Hij geldt als een held op het eiland omdat hij gestorven zou zijn tijdens de vrijheidsstrijd tegen de Turken, maar vermoedelijk is hij doodgegaan aan bloedvergiftiging. Het plein is naar hem vernoemd. Brooke werd naakt vereeuwigd en hoewel hij bekend stond als een knappe man, schijnt het beeld toch niet helemaal waarheidsgetrouw te zijn. De geruchten gaan dat een mannelijke prostitué ervoor geposeerd zou hebben. Het beeld wordt kuis op cruciale plaatsen bedekt als er kerkdiensten plaatsvinden. De dichter ligt ook begraven op Skyros bij de prachtige baai van Tris Boukes aan de zuidkant van het eiland. Vanuit de hoofdstad worden boottochtjes ernaartoe georganiseerd. Vanaf het plein waar het kerkje en het standbeeld staan, heeft u een prachtig uitzicht over de zee en enkele kustplaatsjes.

Chora heeft twee musea die zich ook aan het Brookeplein bevinden. In het Archeologisch Museum zijn vondsten tentoongesteld die op het eiland zijn gedaan. Het Faltaïtsmuseum, genoemd naar Manos Faltaïts, filosoof en kenner van de kunst en cultuur op het eiland. Er is een uitgebreide collectie oude gebruiksvoorwerpen, borduurwerk, klederdrachten en kunstwerken te zien. In een van de zalen is een traditionele huiskamer nagebouwd.

Het eiland

Onder de hoofdstad ligt het dorp Magazia met een heel mooi en groot zandstrand. Hieraan grenzend ligt het vissersplaatsje Molos met een gezellig haventje en Girismata. Omdat dit plaatsje het verst weg ligt, is het strand hier het rustigst. Aan de andere kant van de hoofdstad op de route naar het zuidelijk deel van het eiland ligt de piepkleine badplaats Aspous, vlakbij de baai van Achilles. Hier vandaan zou de mythische held naar de Trojaanse oorlog zijn vertrokken. De volgende bestemming is Acherounes, een klein gehucht met een strand en daarnaast ligt de eerder genoemde havenplaats Linaria.

Tussen Acherounes en Linaria gaat er een afslag naar het mooie strand van Pefkos in een schilderachtige baai, geliefd bij de plaatselijke bevolking. Ten oosten van de havenplaats ligt Kalamitsa aan een prachtige hoefijzervormige baai. Hier is ook een mooi strand. Na Nifi waar zich een bron bevindt, strekt het onherbergzame zuiden zich voor u uit. De onverharde weg gaat verder naar de Tris Boukes baai. In het zuidoosten liggen in de steile kliffen aan het strand van Kochylas mooie grotten (Spilliës) die alleen per boot te bezoeken zijn. Het noorden

De route door het groene noorden begint ook in de hoofdstad en gaat via Kampos naar de opgravingen van Palamari. Hier zijn de resten van een nederzetting uit de kopertijd te zien. De vele vondsten die er gedaan zijn, staan uitgestald in het Archeologisch Museum van Chora. In Agios Petros in het uiterste noorden is een mooi strand te vinden. Het strand is bereikbaar via een onverharde, maar redelijk goede weg. Ook aan de noordwestkust liggen mooie stranden en baaien. De baai van Atsitsa bijvoorbeeld en de baai van Agios Fokas. In het binnenland, dat via Atsitsa te bereiken is, staan veel mooie kerkjes en kapelletjes en de natuur is er prachtig. De wegen zijn wel onverhard!

10 prachtige bestemmingen in Skyros en Griekse Eilanden