St. John’s

Swipe

Downtown

In het huidige stadscentrum van hoofdstad St. John's van de Canadese provincie Newfoundland and Labrador is nog wel wat terug te vinden wat herinnert aan het begin in de zestiende eeuw. Drie straten zijn daarvoor kenmerkend: Water Street, Duckworth Street en George Street.

Water Street

Naar eigen zeggen 's wereld eerste commerciële straat ontwikkelde zich tot de tegenwoordige Water Street. De achterzijde van de panden daaraan kwam uit op de kade langs de haven, handig voor laden en lossen. Ook nu is daarvan nog het een en ander te zien. Tijdens grote stadsbranden in de negentiende eeuw werd het grootste deel van die oude, maar helaas wel houten bouwwerken verwoest. Nu zijn er aan beide zijden van deze straat drie en vier verdiepingen tellende Victoriaanse gebouwen met winkels, woningen en kantoren. De meeste dateren van eind negentiende eeuw. Tal van lagere huisjes zijn, net als in de andere straten downtown, in vele kleuren geschilderd. Banken, verzekeringsmaatschappijen en de Canadese overheid hebben er flink oprijzende kantoren tussen gezet.

Duckworth Street

Aan de landzijde van Water Street loopt evenwijdig eraan Duckworth Street. Hieraan zijn veel winkeltjes en restaurantjes. Op sommige plaatsen zijn trappen tussen deze twee straten; Water Street ligt lager dan Duckworth Street.

George Street

Ongeveer in het westelijke verlengde van Duckworth Street ligt George Street tussen Water Street en New Gower Street. Dat is een uitgaanscentrum. Naar verluidt zijn hier de meeste pubs per vierkante meter in Noord-Amerika.


10 prachtige bestemmingen in Downtown en Oost-Canada