St. John’s

Swipe

Haven

Meestal ligt de haven van hoofdstad St. John’s van de Canadese provincie Newfoundland and Labrador overdag vol met vissersboten die teruggekomen zijn van werk op zee in de (extreem) vroege uren. Ook worden er bevoorradingsschepen gelost en geladen voor olieboorplatforms voor de kust in de Atlantische Oceaan en zijn er visverwerkingsfabrieken en olieraffinaderijen. Een plek waar gewerkt wordt dus.

Maar de haven is ook de locatie waar tal van rondvaartboten vertrekken voor excursies langs ijsbergen en walvissen. Bovendien meert hier nogal eens een cruiseschip af met Amerikanen en Europeanen die even een dagje St. John’s aandoen. Speciaal daarvoor is in de zomermaanden in een treinwagon aan de havenkant, aan Harbour Drive, een dependance van het toeristenbureau gevestigd.

Informatieborden

Langs de haven loopt een wandelboulevard met veertien informatieborden over de haven, de havenactiviteiten, de vroegere bezigheden in Water Street en de historie van St. John’s. Op één daarvan staat een bekende Nederlander: admiraal Michiel Adriaenszoon de Ruyter. Deze viel de stad in 1665 aan en veroverde haar. Zijn vloot vertrok weer nadat schepen en opslagplaatsen in brand waren gestoken met als doel de visserij te ontwrichten. In 1673 verscheen opnieuw een Hollandse vloot voor de kust van St. John's. Dit keer liep het echter uit op een ramp voor de Hollanders. De stad was nu goed voorbereid op aanvallen, onder meer met kettingen die de smalle doorvaart tussen de hoge heuvels bij de toegang tot de haven (The Narrows geheten) afsloten. Kleine boten ramden de Hollandse schepen en staken die in brand. Het restant van de vloot moest daarna de aftocht blazen. Het vermoeden bestaat dat een van de Hollandse boten vlak voor de ingang van de haven op de zeebodem ligt. In ieder geval is daar het wrak van een zeventiende-eeuws oorlogsschip gevonden.

10 prachtige bestemmingen in Haven en Oost-Canada