St. John’s

Swipe

Noordrand stadscentrum

Van Signal Hill en Quidi Vidi Village in hoofdstad St. John's van de Canadese provincie Newfoundland and Labrador naar downtown voert je langs de noordrand van het centrum van deze stad. Op deze pagina enkele bezienswaardigheden aldaar.

St. Thomas’ Church

De oudste kerk van St. John’s is St. Thomas’ Anglican Church aan 8 Military Road. Deze is in 1836 in gebruik genomen en werd ook wel de Garrison Church genoemd. Dat had te maken met een afspraak over gereserveerde zitplaatsen voor de militairen van het garnizoen. Grote stadsbranden werden onbeschadigd overleefd. Een storm in 1846 zorgde echter wel voor flink wat problemen: het hele gebouw werd vijftien centimeter opgeschoven. Zijvleugels en andere uitbreidingen werden aangebouwd om de kerk meer stabiliteit te geven. Het is een zwart houten gebouw op de hoek van King’s Bridge Road. Die plek is tegenover de locatie waar een van de forten van St. John’s heeft gestaan, in dit geval Fort William. Nu staat daar het Hotel Newfoundland.

Commissariat House

Toen Britse troepen nog gelegerd waren in wat nu Canada is, werden de bevoorrading en het welzijn van de soldaten gecoördineerd door commissarissen. Aan King’s Bridge Road staat het Commissariat House dat hiervoor heeft gediend. Het is gebouwd tussen 1818 en 1821 en is nu voor bezoekers toegankelijk. Gidsen in historische kostuums van bedienden en kantoorklerken leiden rond. Hier is vooral de weelde te zien van de gegoede bevolking van de eerste helft van de negentiende eeuw. In het koetshuis is een informatiecentrum met displays over de geschiedenis van het Commissariat Department en dit provinciale monument. Open van half juni tot half oktober.

Government House

De vertegenwoordiger van het staatshoofd in de provincie, de vice-gouverneur, woont en werkt in Government House. Dat staat aan Military Road op de hoek van Bannerman Road. Het lag op een goed bewaakte plek: aan de oostzijde was Fort William en aan de westkant Fort Townshend. Government House dateert uit 1831 en wordt een van de architectonische schatten van de stad genoemd. De ruwe rode zandsteen ervoor werd op Signal Hill gedolven. Het is een van de weinige gebouwen in Noord-Amerika die omringd zijn met een gracht. Rond het pand is een parkachtig landschap met bloementuinen en bospercelen. Veel bomen zijn geplant door hoge bezoekers die in het huis hebben gelogeerd, inclusief leden van de Britse koninklijke familie. Op panelen is wat te lezen over de historie van het grondgebied. Dit park en de foyer van het huis zijn te bezoeken, de rest niet.

Colonial Building

Het parlement van de Britse kolonie Newfoundland was van 1855 tot 1949 gehuisvest in het Colonial Building, naast Government House aan Military Road. Ook na aansluiting van Newfoundland bij Canada in 1949 heeft het provinciale parlement er nog ruim tien jaar onderdak gevonden. Het staat op het terrein waar Fort Townshend is geweest en is een imposant gebouw van Iers zandsteen met pilaren in de voorgevel en brede trappen naar de ingang. Na het vertrek van het parlement naar nieuwe huisvesting aan Prince Philip Drive (zie de pagina over het Pippy Park en het noordwesten van de stad) heeft het Colonial Building dienstgedaan als provinciaal archief. Dat is in 2005 opgegaan in The Rooms (zie hierna). Nu heeft de Newfoundland Historical Society het in gebruik.

The Rooms

Naar verluidt was Fort Townshend ooit een van de grootste vestingen in Noord-Amerika. De vestingmuren waren gebouwd als een stervormige citadel. Maar met het verdwijnen van de Britse belangen hier raakten de bouwwerken in verval en werden de bouwmaterialen voor andere zaken gebruikt. Het terrein is echter een nationaal historische locatie, mede omdat er in de bodem nog tal van herinneringen aan de militaire aanwezigheid zitten. Bebouwing dient daarom met zeer veel zorg te geschieden. De provincie heeft er het complex The Rooms laten neerzetten. Dat is in juni 2005 geopend. Er zitten het provinciale Newfoundland Museum, de provinciale Art Gallery en de provinciale archieven in. De naam The Rooms komt van de visserij. Het is een Newfoundlands woord voor de bouwwerken waar de visser en zijn familie gevangen vis verwerkten, inclusief schuurtjes, hutten, een aanlegsteiger en droogplaatsen. Met dit museumcomplex wordt dat oude gebruik weerspiegeld in het bijeenbrengen van een verzameling van verschillende activiteiten. In een kelderverdieping wordt voortgaand archeologisch onderzoek verricht in de bodem van het voormalige fort. Een atrium biedt een fraai uitzicht over de stad en de haven. Het complex is van begin juni tot eind oktober dagelijks open, daarna niet op maandagen en bijzondere feestdagen, en het staat aan 9 Bonaventure Avenue.

Art Gallery

De kunstgalerij in The Rooms heeft vooral wisselende exposities van kunstenaars uit de hele provincie, maar ook tijdelijke tentoonstellingen van overal vandaan. De provinciale kunstverzameling telt meer dan vierduizend stukken.

Newfoundland Museum

Het Newfoundland Museum heeft in The Rooms displays over de historie en cultuur van Newfoundland and Labrador. Hierbij zijn voorwerpen van en over de oorspronkelijke bewoners. Zoals over de laatste Beothuk, de vrouw Shanawdithit, die in 1823 hongerig en ziek door een gezin in St. John’s werd opgenomen en daar in 1829 overleed. Met haar stierf het inheemse Beothuk-volk uit. Verder zijn er exposities over de Europese kolonisten, over fossielen en over het dierenleven in de provincie. Een van de vitrines gaat over dieren die oorspronkelijk niet in Newfoundland thuishoren maar er door mensen naar toe zijn overgebracht, zoals de eland en de eekhoorn.

Basilica of St. John the Baptist

Goed zichtbaar voor de bemanningen van de schepen die door de smalle doorgang tussen oceaan en haven The Narrows binnen komen varen, staat boven op de heuvel aan de noordzijde van de haven de basiliek van Johannes de Doper, Basilica of St. John the Baptist. Dit is een rooms-katholieke kerk die dateert uit 1839, hoewel hij pas in 1855 volledig in gebruik kon worden genomen. Hij staat aan 200 Military Road. Op het kerkplein staan enkele grote beelden en binnen vallen bronzen kruiswegstaties op, grote glas-in-loodramen, muurschilderingen en zeven kapellen die alle zijn voorzien van glas-in-loodramen en tal van heiligenbeelden.

Police Museum

Naar eigen zeggen een van de oudste politiemusea van Noord-Amerika is het Royal Newfoundland Constabulary Police Museum. Dat zit in het Royal Newfoundland Constabulary Building aan Parade Street. Exposities zijn er over het politiewerk sinds 1871, vooral veel foto’s maar ook voorwerpen en audiovisueel materiaal. De toegang is aan de westkant van het voormalige Fort Townshend.

10 prachtige bestemmingen in Noordrand stadscentrum en Oost-Canada