St. John’s

Swipe

Overkant

Er is een flinke rit voor nodig om er te komen, maar gezien vanuit het stadscentrum aan de overkant van de haven van hoofdstad St. John's van de Canadese provincie Newfoundland and Labrador is ook nog 'wat te bekijken'.

Fort Amherst

Aan wat de zuidkant van St. John’s Harbour wordt genoemd, zijn verwijzingen te vinden naar een militair bolwerk dat hielp St. John’s te verdedigen tegen Franse aanvallen. Het gaat om Fort Amherst en dat stond in het laatste kwart van de achttiende eeuw bij de uitgang van de smalle doorgang van de haven van St. Johns naar de Atlantische Oceaan, The Narrows. Van dit vestingwerk zelf is niets meer over, maar wel staat er een vuurtoren. Al sinds 1810 staan hier vuurtorens. De huidige dateert uit 1954. Het licht bovenin doet nog steeds dienst, maar het is nu volledig geautomatiseerd. Het complex staat aan het eind van Fort Amherst Road, aan de voet van de 250 meter hoge Southside Hills. Je komt daar door vanuit downtown St. John's naar het zuidelijke eind van de haven te gaan, via de brug de rivier over te steken en aan de zuidkant van de haven weer terug te rijden naar The Narrows.

Fort Amherst Museum

In de woning van de voormalige vuurtorenwachter zit nu een café met een museum, het Fort Amherst Museum. Daarin zijn exposities te bekijken over het fort, de locatie en de toren. Het is open van juni tot en met september.

Netten en kettingen

Verder staan op deze locatie enkele betonnen restanten van geschutstellingen waar van bovenaf zicht op is. In de Tweede Wereldoorlog waren hier militairen gelegerd om de toegang tot de haven van St. John’s te beschermen tegen Duitse duikboten. In de rotsen zijn ankers te zien waaraan netten en kettingen waren bevestigd waarmee de haven fysiek kon worden afgesloten als een onderzeeër te dichtbij kwam.

10 prachtige bestemmingen in Overkant en Oost-Canada