St. John’s

Swipe

Rond Pippy Park

Enkele zaken rond het gigantische Pippy Park aan de noordwestkant van hoofdstad St. John's van de Canadese provincie Newfoundland and Labrador zijn het bekijken waard. Dit park is een groot recreatiegebied met een camping en natuurgebieden waar wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan.

Confederation Building

Sinds 1960 zitten regering en parlement van de provincie Newfoundland and Labrador in het Confederation Building aan Prince Philip Drive. Het staat op een hoogte en kijkt uit over de stad. Toen het gereed was, telde het gebouw 675 kantoorruimtes en vergaderzalen en was het bijna tweehonderd meter lang. Alle twaalfhonderd provincie-ambtenaren vonden er een werkplek. Het overheidskorps groeide echter door en een zes verdiepingen tellende westelijke vleugel met ruimtes voor tweeduizend werknemers werd in 1985 geopend. Een nieuwe vergaderzaal voor de volksvertegenwoordiging, de House of Assembly, werd in 1991 in gebruik genomen. Ondanks de nieuwbouw daarvan is getracht er allerlei traditionele elementen in op te nemen. In de foyer is een grote muurschildering met facetten van de provincie voor en na de aansluiting bij Canada. Als het parlement niet in vergadering bijeen is, worden op werkdagen rondleidingen verzorgd.

Fluvarium

De geheimen van de onderwaterwereld in de rivieren in en rond St. John’s worden ontsluierd in het Fluvarium. Dat is een museum- en informatiecentrum over vissen, planten en reptielen en is gehuisvest in een houten gebouw aan de oever van Long Pond in het Pippy Park, aan Nagle’s Place. De toegang daartoe is bereikbaar vanaf Prince Philip Drive tussen het Confederation Building en de gebouwen van de Memorial University of Newfoundland. Er wordt een kijkje geboden naar het leven in de Nagle Hill’s Brook. Het gebouw is zover in de grond gebouwd, dat de onderste verdieping gelijk ligt met de bodem van deze smalle rivier. Door grote ramen is te zien wat zich daar allemaal afspeelt. Verder zijn er aquaria met vissen in diverse levensstadia en exposities over het milieu en de gevolgen van menselijk ingrijpen in de waterwereld. Het Fluvarium is het hele jaar toegankelijk, van begin november tot begin mei echter alleen op werkdagen.

Botanical Garden

Een van de natuurgebieden in het Pippy Park is de Botanical Garden van de Memorial University of Newfoundland. Het is een complex botanische tuinen bij de Oxen Pond met vijf wandelroutes langs bloementuinen waar een grote verscheidenheid aan planten groeit die van Newfoundlandse afkomst zijn. In een informatiecentrum zijn displays over het universitaire tuinenonderzoek, wilde bloemen, de tuinsoorten die er aangelegd zijn, en zelf tuinieren. De ingang is aan 360 Mount Scio Road en het complex is toegankelijk van begin mei tot eind november.

Institute for Ocean Technology

De gebouwen van de Memorial University of Newfoundland liggen gedrapeerd rond Prince Philip Drive tussen Pippy Park en Elizabeth Avenue. Aan de noordkant, grenzend aan het Pippy Park, is op het universiteitsterrein aan 1 Kerwin Place het Institute for Ocean Technology gevestigd. Dit is een onderdeel van Canada’s nationale onderzoeksinstituut National Research Council. Het houdt zich bezig met onderzoek en ontwikkeling op het gebied van oceanografische technologieën. Naar men zelf zegt, is hier de langste ijstank van de wereld. Daar kunnen ijsschotsen tot 76 meter lengte worden geproduceerd, waarmee poolzee-achtige simulaties kunnen worden uitgevoerd. In de zomermaanden kan er op werkdagen met een rondleiding worden gekeken. Informatie hierover via tel. +1-709-772-2468.

10 prachtige bestemmingen in Rond Pippy Park en Oost-Canada