St. John’s

Swipe

Signal Hill

De haven van hoofdstad St. John's van de Canadese provincie Newfoundland and Labrador wordt aan de oostzijde begrensd door Signal Hill. Dat is een van de bekendste bezienswaardigheden van St. John’s, een historische attractie en nationaal monument. Het is een heuvel die als een wachtpost waakt over de toegang tot de baai. Maar ook een communicatie-steunpunt en een geologische bijzonderheid. Je kunt met de auto helemaal boven komen.

Militair steunpunt

De heuvel Signal Hill is al sinds 1704 in gebruik als uitkijk- en seinpost en heeft ook gediend als militair steunpunt ter verdediging van de toegang tot de baai en de haven van St. John's. Daartoe heeft er een klein fort gestaan. Helaas is dat er niet meer; er zijn alleen nog wat contouren te zien. Hier vandaan heb je wel een aardig uitzicht op de oceaan, de smalle doorgang van oceaan naar haven The Narrows, de haven zelf en de stad. Enkele wandelroutes leiden langs belangwekkende plekken en uitkijkplatforms. Tussen eind voorjaar en begin zomer kunnen er met wat geluk ijsbergen gezien worden en tot in augustus walvissen.

Cabot Tower

Boven op Signal Hill staat de Cabot Tower. Dat is een toren die in 1897 werd gebouwd om te herdenken dat ontdekkingsreiziger John Cabot vierhonderd jaar daarvoor het grondgebied van het tegenwoordige Newfoundland had herontdekt. Binnen zijn displays over onder andere de historie van de toren, radiotechniek en amateur-radiozenders. Aan de voet van Cabot Tower heeft de Italiaanse uitvinder Guglielmo Marconi experimenten met draadloze radio-ontvangst uitgevoerd. Daarbij gebruikte hij onder andere antennes die aan vliegers in de lucht hingen. Op 12 december 1901 ontving hij de morsetekens voor de letter S, uitgezonden door een zendstation in Cornwall, Engeland. Daarmee was het eerste draadloze transatlantische signaal een feit. Vanwege contractuele problemen kon Marconi hier niet verder werken aan zijn uitvindingen en week hij uit naar Glace Bay in de Canadese provincie Nova Scotia (zie ook de pagina over het oosten van Cape Breton Island in Nova Scotia). Tussen 1933 en 1960 is in de Cabot Tower wel een draadloos zendstation in gebruik geweest en nu is er nog een shack van radiozendamateurs. 

Visitor Centre

Overheidsinstelling Parks Canada heeft vlak onder de top een informatiecentrum gebouwd met een flinke hoeveelheid displays, diorama’s en filmpjes over de ontdekking van het ‘New Founde Land’, de historie van stad en omstreken, de visserij en het gebruik van toren en heuvel voor militaire en communicatieve doeleinden. Dit Signal Hill Visitor Centre is dagelijks open van half mei tot half oktober, daarna alleen op werkdagen. De entree is aan Signal Hill Road. Je kunt hier een pas van Parks Canada kopen die (met reductie) toegang geeft tot enkele historische locaties in het oosten van het Island of Newfoundland. Deze is twee dagen geldig en je kunt er mee naar binnen bij onder andere de vuurtoren van Cape Spear, Castle Hill bij Placentia, Ryan Premises in Bonavista en hier bij Signal Hill.

Taptoe

Op het O’Flaherty Field tussen het bezoekerscentrum en de top van de heuvel wordt ieder jaar van begin juli tot half augustus de Signal Hill Tattoo gehouden. Als het weer dat toelaat, gebeurt dat op woensdag, donderdag, zaterdag en zondag in de ochtend en ’s ?middags. Dan worden negentiende-eeuwse gevechtshandelingen en militaire activiteiten nagespeeld door vrijwilligers. Zij zijn voorzien van doedelzakken, trommels en losse flodders schietende musketten en kanonnen.

Johnson Geo Centre

Ongeveer halverwege Signal Hill aan 175 Signal Hill Road bevindt zich het Johnson Geo Centre. Dat zit in een gebouw dat voor zo’n 85 procent ondergronds is, uitgegraven in de 550 miljoen jaar oude rotsbodem van de heuvel. Er zijn exposities, multimediale presentaties en activiteiten te zien op het gebied van de geologie van de provincie Newfoundland en Labrador en de plaats daarvan op de rest van de aardbol. Het wordt een geologische etalage van de aarde genoemd. Verder is er een expositie over gletsjers en ijsbergen rond het passagiersschip Titanic. Het centrum is het hele jaar open, van half oktober tot half mei echter niet op maandagen.

The Battery

Aan de voet van Signal Hill, aan de oostoever van de Narrows, ligt de stadswijk The Battery. Die is genoemd naar een geschutstelling die hier was neergezet om vijandige schepen tegen te houden. Deze maakte later als Fort Chain Rock deel uit van een betere beveiliging van deze smalle doorgang naar de haven. Hij kon onder andere met kettingen worden afgesloten, hetgeen in 1673 succesvol was gebleken. Toen kwam een Hollandse vloot voor de tweede maal naar hier, maar die lukte het toen (in tegenstelling tot de eerste keer in 1665) niet de stad in te nemen. De kanonnen zijn bewaard gebleven en te zien aan Battery Road. Ook al is het nu een stadswijk, The Battery zelf ademt nog altijd het karakter van een zeventiende-eeuws vissersdorp.

10 prachtige bestemmingen in Signal Hill en Oost-Canada