St. John’s

Swipe

Zuidwestkant stadscentrum

Vanuit het stadscentrum van hoofdstad St. John's van de provincie Newfoundland and Labrador naar het westen en zuidwesten zijn enkele aardige bezienswaardigheden te vinden. Daarover op deze pagina wat informatie.

Trans-Canada Highway

Door het noordelijke deel van het Pippy Park loopt Trans-Canada Highway 1. Voorheen kwam die via Kenmount Road naar het stadhuis van St. John’s. Om de binnenstad te ontlasten en het internationale vliegveld ten noorden van de stad beter bereikbaar te doen zijn, werd de snelweg buitenom doorgetrokken. Nu eindigt die aan de oostzijde bij Logy Bay Road/Highway 30. Omdat de Trans-Canada Highway eerst bij het stadhuis uitkwam, werd dat door de stadsbestuurders als het beginpunt van de bijna achtduizend kilometer lange, door heel Canada lopende Trans-Canada Highway aangeduid. Hier is de Mile Zero Plaza; een bord wijst erop dat hier het begin van Canada is. Het stadhuis staat aan 10 New Gower Street in downtown. Overigens is de echte start op de parkeerplaats van de Cabot Tower boven op Signal Hill. Langs de straat daar naar toe staan ook al bordjes met de aanduiding dat je op de Trans-Canada Highway bent.

Toeristenbureau

Over de New Gower Street heen gaat een overbouw naar een tweede deel van het stadhuis, het Gentara-gebouw. Daarin zit, aan 348 Water Street, onder andere het toeristenbureau. Dat is het hele jaar op werkdagen open, van begin juni tot half september ook in de weekends.


Cathedral St. John the Baptist

Naar eigen zeggen een van de mooiste voorbeelden van kerkelijke gotische heropleving in Noord-Amerika is de anglicaanse kathedraal van Johannes de Doper, Anglican Cathedral of St. John the Baptist tussen Church Hill en Cathedral Street. Het ontwerp dateert uit 1843, maar het oorspronkelijke gebouw werd in 1892 door brand verwoest. Nieuwbouw werd precies langs de binnenkant van het oude bouwwerk opgetrokken. Nu trekken glas-in-loodramen, beeldhouwwerken en houtsnijwerk in het interieur de aandacht. In een aparte ruimte is een museumpje met Britse religieuze voorwerpen en spullen vanaf het begin van de kerkgemeenschap. De anglicaanse parochie die van deze kerk gebruikmaakt, is in 1699 opgericht en wordt een van de oudste van Canada genoemd.

Murray Premises

Waar vroeger tussen Harbour Drive en Water Street de plaatselijke visindustrie gevestigd was met opslag-, droog- en verpakkingsplaatsen, is nu het winkel-, restaurant- en kantorencomplex Murray Premises. Dat is een half-negentiende-eeuwse, gerestaureerde serie gebouwen met de hoofdingang aan de havenkant en enkele aardige architectonische kenmerken en bijzonderheden.

Science Centre

Een van de onderdelen van de Murray Premises is het Newfoundland Science Centre. Dat zit aan 5 Beck’s Cove, een zijstraat van Harbour Drive en Water Street. Hier zijn exposities en activiteiten op het gebied van wetenschap en technologie, met vooral de nadruk op de betekenis daarvan in het dagelijks leven.

Newman Wine Vaults

De geschiedenis en ontwikkeling van de handel in alcoholische dranken in Newfoundland is te bekijken in de Newman Wine Vaults aan 436 Water Street. Dat zijn wijnkelders die half negentiende eeuw gebouwd zijn en tot 1966 in gebruik zijn geweest. Portwijnen uit Portugal werden er opgeslagen om te rijpen voor deze naar Groot-Brittannië werden verscheept. Het verhaal gaat dat deze omweg al sinds circa 1680 gemaakt werd nadat een schip van wijn- en visbedrijf Newman met portwijnen op weg naar Engeland in een storm verzeild was geraakt, naar Newfoundland was afgedreven en daar de winter moest doorbrengen. Bij terugkomst een half jaar later bleek de wijn van veel betere kwaliteit te zijn en dat werd geweten aan de opslag in St. John’s. Newman bouwde hier vervolgens diverse wijnkelders en deze aan Water Street is bewaard gebleven. Het is een van de oudste gebouwen van St. John’s. Tegenwoordig is het pand een provinciaal historisch monument met displays over de historie van deze kelders, het Newman-bedrijf en wijn. Open van half juni tot eind september.

James O’Mara Pharmacy Museum

In de Apothecary Hall aan 488 Water Street is het James O’Mara Pharmacy Museum gevestigd. Dat betreft een gerestaureerde apotheek uit het eind van de negentiende eeuw. Er zijn voorwerpen te zien uit de apothekerswereld vanaf 1880, zoals flesjes, potjes, gereedschappen om geneesmiddelen te bereiden en winkelinrichting. Open van eind juni tot eind augustus.

Railway Coastal Museum

De geschiedenis van de spoorwegen op het Island of Newfoundland is te bekijken in het Railway Coastal Museum aan 495 Water Street. Er zijn exposities van foto’s, oude spoorwegattributen en -uniformen, boeken, schilderijen, spoorboekjes, seinsleutels en landkaarten. Ook is er een modeltrein en is er aandacht voor de onder de vlag van de spoorwegen uitgevoerde kustvaart. Tot 1988 hebben hier treinen rondgereden. In dat jaar besloot Canadian National de Newfoundland Railway and Coastal Services op te heffen en was er een eind aan het treintijdperk gekomen. Het museum zit in een voormalig spoorwegstation en is het hele jaar open, van half oktober tot eind mei echter alleen ’s ?middags en niet op maandag. De locatie van het Railway Coastal Museum wordt ook Mile Zero/Kilometer Nul genoemd van de Trans-Canada Trail (zie hierover de pagina over wandelen bij de algemene informatie over Canada). Het Newfoundlandse deel van deze zestienduizend kilometer lange wandel-, fiets- en langlaufroute van kust naar kust naar kust door heel Canada loopt over de vroegere spoorwegroute.

10 prachtige bestemmingen in Zuidwestkant stadscentrum en Oost-Canada