Stockholm

Swipe

Stockholm

Stad en ligging

Stockholm-Stad heeft 775.000 inwoners; bij Stockholm behorende voorsteden meegerekend komt het inwoneraantal op 1,25 miljoen. Dat is meer dan een negende van de totale bevolking van Zweden. De stad is een magneet voor jongeren, internationale bedrijven, mensen die op zoek zijn naar werk, kunstenaars en artiesten.

Stockholm-Noord

Norrmalm – op de noordoever – is met het Centralstation/Cityterminalen (gecombineerde trein- en busstation die doorgaans apart worden aangeduid), de belangrijkste winkels en kantoren hét hart van de stad. Het grenst in het oosten aan het chiquere Östermalm.

Norrmalm gaat in het noorden vloeiend over in Vasastan en vooral de overnachtingsmogelijkheden aan de zuidkant van dit noordelijke stadsdeel zijn even interessant als die in Norrmalm. Ten westen van het centraal station ligt Kungsholmen, met een belangrijk stadsstrand en enkele overnachtingsmogelijkheden. Voor toeristen heeft dit deel verder niet veel te bieden.

Stockholm-Midden

Het centrale deel van Stockholm-Stad bestaat voornamelijk uit drie hoofdeilanden. De Gamla Stan is Stockholms pittoreske oude binnenstad, met gebouwen die er al ruimschoots vier eeuwen staan. De Gamla- Stan wordt in het noorden officieel geflankeerd door Helgeandsholmen – met het parlementsgebouw – en in het westen door Riddarholmen. Voor het gemak worden de drie doorgaans met Gamla Stan aangeduid en ze zijn over land prima vanuit Norrmalm of Södermalm te bereiken.

Het middelste eiland is vanuit het oosten van Norrmalm via een brug te bereiken: Skeppsholmen met het kleinere Kastellholmen aan de zuidoever. Dit was tot in de jaren zestig een marinebasis, maar is nu min of meer het museumeiland van Stockholm. Het Nationalmuseum in Norrmalm fungeert als toegangswachter tot Skeppsholmen.

Als museumeiland concurreert Skeppsholmen overigens met het oostelijke Djurgården, waarop ook het amusementspark Gröna Lund en het openluchtmuseum Skansen zijn gevestigd. Het kleinere Beckholmen ligt ten zuiden van Djurgården. Veel interessanter zijn de uitgestrekte wandel- en fietsgebieden van Djurgården die via twee bruggen aan de oostzijde, met een bocht tegen de klok in via Ladugårdsgärdet uitkomen bij Östermalm.

Stockholm-Zuid

Södermalm met het kleinere Långholmen is eigenlijk Stockholms tweede stad. Met een eigen centrum dat zich concentreert rond Medborgsplatsen en dat in het oosten door de wijk Nacka wordt geflankeerd. Nog verder naar het zuiden op het noordelijk deel van wat weer tot het vasteland mag worden gerekend staat Globen – de enorme witte ijshockeydome. In het zuidwesten ligt op de vaste oever de wijk Liljeholmen.

Rondom Stockholm-Stad

Globaal gelden autowegen E4 en weg 75 als afbakening van wat tot de stadskern van Stockholm wordt gerekend, maar het bebouwde gebied gaat nog ver daarbuiten door. Binnen de snelwegen ligt de baai Brunnsviken, ten noorden van Vasastan. De groene ronde van Djurgården naar Östermalm kun je via een doorsteek op de oostoever van de baai nog enkele kilometers voortzetten.

10 prachtige bestemmingen in Stockholm en Zweden