Surrey County

Swipe

Saint Andrew Parish

Het district is genoemd naar St.Andrew, de beschermheilige van Schotland. Het is nauw verbonden met Kingston Parish en tal van bezienswaardigheden van St.Andrew, zoals het Devon House, zijn reeds besproken bij Kingston. Sterker, het grootste gedeelte van Kingston behoort tot het St.Andrew district. Ook in economisch opzicht werken de twee districten sinds 1923 nauw samen, ze vormen de Kingston and St.Andrew Corporate Area (KSCA), kortweg Corporate Area. Het district kwam in 1867 tot stand, daarvoor heette het Liguanea. Het vlakke agrarische en zeer vruchtbare gedeelte van St.Andrew wordt nog steeds Liguanea Laagvlakte genoemd. De naam werd gegeven door de Taíno's die het zo noemden vanwege de aanwezigheid van de talloze iguana hagedissen die ze er aantroffen.

De plaatsen Cross Roads, New Kingston, Half Way Tree, Matilda's Corner en Constant Spring zijn belangrijke steunpilaren van de economie van St.Andrew, maar worden door velen gezien als voorsteden van Kingston. Je vindt er vrijwel alle belangrijke bedrijven en het was om economische redenen dat het gehele industriële gebeuren tegen Kingston werd gesitueerd. Deze plaatsen zorgen voor veel werkgelegenheid en vanwege de grote bedrijvigheid is dit gebied het dichtstbevolkte deel van Jamaica.

Het district is verder overwegend agrarisch. Er wordt koffie verbouwd, suiker, cacao, en bonen. Het is het enige gebied op Jamaica waar op grotere schaal sigaren en sigaretten worden vervaardigd. Ook veeteelt neemt een belangrijke plaats in en als gevolg daarvan verrezen er diverse zuivelfabrieken. In het oosten van het district wordt veel gips gewonnen.

Het toerisme vormt overigens een van de belangrijkste economische pijlers waarop de twee districten rusten.

Veel belangrijke instituten die aan Kingston worden toegeschreven, liggen eveneens in St.Andrew. Hierbij moet je denken de University of the West Indies, de technische en de theologische hogeschool en het nationale stadion: Independence Park, gebouwd in 1962 met ruimte voor 35.000 toeschouwers.

Half Way Tree

De naam ziet duidelijk op een vroegere geografische aanduiding: de boom halverwege. Het is de hoofdstad van het St.Andrew district. Het is geen afzonderlijke stad, maar meer een wijk van Kingston. Een dure wijk, dat wel. De grond is er peperduur, de huizen kosten een vermogen en lijken in niets op wat je in Jamaica aan onderkomens zou verwachten.

In de wijk zijn ook dure scholen gevestigd zoals de St.Andrews High Girl's School en de Holy Childhood High for Girls. Je vindt er enkele grote winkelcentra zoals Twin Gates, Kings Plaza, Mall Plaza en Lane Plaza. Op de plaats waar vroeger 'de boom halverwege' stond bevindt zich nu het symbool van de stad: de klokkentoren.

10 prachtige bestemmingen in Saint Andrew Parish en Jamaica