Taiwan

Swipe

Taiwan

De eilandschoonheid Taipei, geworteld in de Chinese cultuur

Van welvarende winkelcomplexen tot taoïstische tempels, Taipei heeft veel te bieden aan bezoekers van allerlei pluimage – van degenen die op zoek zijn naar ultramoderne gadgets tot aan degenen die respijt zoeken van de drukte van het moderne leven.

Als u oud en nieuw naast elkaar wilt zien, dan zult u Taipei’s vele tempels niet willen missen, waar oude gebruiken voortleven in de schaduw van wolkenkrabbers. Als de jacht op het laatste high-tech-snufje uw lust en uw leven is, zal een bezoek aan de Kuanghua Computer Market of een van de vele andere computermarkten die hier als paddenstoelen uit de grond schieten misschien iets voor u zijn. Als u uw geld wilt besteden aan de laatste mode of er alleen maar op uit bent te zien en gezien te worden, dan zal een uitstapje naar het ultra-modieuze Hsimending noodzakelijk zijn.

Van high-tech winkelgebieden en low-tech avondmarkten tot aan traditionele Chinese kunst, muziek en cultuur, Taipei telt vele verlokkingen. Niettemin is deze moderne metropool aan alle kanten omgeven door natuurschoon, en hoef je, om de stad uit te komen, alleen maar een bus of trein in de eerste de beste richting te nemen.

Taipei is een gemakkelijke stad om je in te verplaatsen, te voet, per bus of per metro. Een rondwandeling in de binnenstad is een goed begin. Geen idee welke kant u op moet? Probeer het observatiedek van de Landmark Taipei Shingong Tower voor een pano-rama van de stad en kies een richting om heen te wandelen – de toren staat recht tegenover het Taipei Main Station. Een wandeling in westelijke richting daarvandaan zal u naar Hsimending voeren, waar al wat jong en mooi is winkelt. Er zijn restaurants voor alle smaken in Hsimending, van broodjeszaken en steakhouses tot sushibars van zowel het goedkope als het prijzige soort. Er zijn 24 uur per dag geopende dimsumrestaurants waar u op elk uur van de dag gestoofde kippenklauwtjes en andere Kantonese lekkernijen kunt krijgen. Intussen is het meeste dat in Hsimending over de toonbank gaat gericht op de verfraaiing van het lichaam. U vindt er ten minste één filiaal van ieder trendy modehuis op Taiwan en honderden kleinere winkels. Hoewel u die misschien niet langs de hoofdstraten zult vinden, tellen de kleinere steegjes niet minder dan zes tatoeagezaken aan de straat als sieraden voor u gewoon niet permanent genoeg zijn.

Liefhebbers van de architectuur van de Qing-dynastie zullen Hsiao Nanmen niet willen missen, een mooi oud vierkant fort met een dak in Noord-Chinese “paleis”-stijl. Een snelle rit met de metro naar het noorden zal u naar de Confucius-tempel en het Taipei Fine Art Museum brengen. Dicht bij het MRT-station Shilin zult u het Chishan-park vinden, dat een tuin heeft in de authentieke stijl van de Song-dynastie, compleet met paviljoens, vijvers en boogbruggen.

Als u de cultuur en het winkelen wilt overslaan en alleen maar ontspanning zoekt, ga dan naarhet Ta-an Forest Park aan Xin-Yi Road Section Two, een prima oord om te frisbeeën, te lezen of alleen maar te relaxen. Voor dat laatste kunt u ook terecht op Yangming Shan, een van de ontzagwekkendste parken die dicht bij een grotestadsgebied liggen. Vanaf de zuidelijke helling van de berg kunt u gemakkelijk over heel Taipei uitzien, en dat te midden van mooi loofbos en terwijl zwavelrijke vulkanische stoom uit de grond om u heen stijgt. Het park is vol paden, er zijn warmwaterbronnen, tempels, schrijnen en ander moois. Een eindje Yangming Shan op zou je gemakkelijk kunnen vergeten dat je in de buurt van een grote stad bent.

Ga bij het vallen van de avond terug naar de stad en naar de Shihlin-avondmarkt, waar traditionele Taiwanese hapjes te koop zijn. De Huashi Street-avondmarkt, ook bekend als Snake Alley, is misschien wel de beroemdste toeristenstraat in Taipei. Behalve om haar slangenvleessoep en haar sterke likeur met een scheut slangengal (dat een potentieverhogend middel zou zijn), staat de buurt bekend om haar waarzeggers, kruidenverkopers en, vanzelfsprekend, haar uitstekende eten. Het is ook een goede plek om kleine religieuze voorwerpen, ornamenten en andere waar te kopen om het thuisfront te imponeren.

Voor wie echt de hele nacht wil opblijven zijn er de vele bars en clubs waar het gebied rond Fushing Road en Chunghsiao Road om bekendstaat. Na de hele nacht te hebben doorgefeest weten hongerige nachtbrakers die de nieuwe dag goed willen beginnen dat ze Fushing in zuidelijke richting moeten volgen naar een deel van de straat dat algemeen bekendstaat als “breakfast row”, waar uitstekende traditionele Taiwanese gerechten als dumplings, gebakken vis en rijstepap met zoete aardappel – dat gegarandeerde middel tegen een kater – 7 dagen in de week, 24 uur per dag te koop zijn. U hoeft alleen maar naar de lichtjes en de etende mensen uit te kijken.

Wie ‘s avonds een warm bad zoekt in warm bronwater, kan terecht in de buurt rond het New Peitou Station, waar tal van hotels en pensions zwavelrijk water uit de warmwaterbronnen onder de bergen omhoog pompen. Als u minder wilt uitgeven, er zijn ook openbare warmwaterbronnen, tegenover het zogeheten “Anti-Calamity Park”. Een ander kuuroord dat bekendstaat om zijn warmwaterbronnen is Wulai, zij het dat het wat moeilijker is om daar te komen: daarvoor moet u eerst met de metro naar Hsintien Station, daarna volgt een busrit van 35 minuten naar de bergstad Wulai (vanaf het metrostation duidelijk in het Engels aangegeven). Hotels zullen u NT$ 600 voor drie uur in rekening brengen, en aanzienlijk meer voor een nacht, maar de openbare warmwaterbronnen berekenen een schamele toegangsprijs van NT$ 50 à 100.

Taiwans ruige noordoosten

Als de naam Taiwan valt denken de meeste mensen aan eindeloze fabrieken die textiel en computers uitspuwen, en aan drukke straten vol streepjespakfiguren die zich van de ene business meeting naar de andere haasten. Hoewel dit kan kloppen voor de steden, is het beeld in het noordoosten – Taiwans vakantieparadijs – heel anders en heel wat aangenamer.

Aangezien dit een klein eiland is, ongeveer zo groot als Nederland, zult u niet al te ver van het centrum van Taipei hoeven reizen om het gevoel te krijgen alsof u duizend kilometer van de grote stad verwijderd bent. De laatste halte van Taipei’s MRT-lijn is de oude stad Tamshui, waar de rivier van dezelfde naam in de oceaan uitstroomt. Hier kunt u de Qing-dynastie terugzien bij Chongjian Street, waar nauwe steegjes en hobbelige straatkeien van eeuwen her dateren, of de Yinshan-tempel, een gebedshuis dat in 1882 werd gebouwd geheel volgens de principes van fengshui.

Of u nu per fiets, motorfiets of bus reist, een rit langs de noordkust van Taiwan zal u spoedig duidelijk maken waarom zoveel inwoners van Taipei in de weekends naar het noorden trekken. De Shimen-grot (de naam betekent stenen poort), door de oceaan uit onderwatergesteente gehouwen, is een populaire plek om te verkennen, te vissen of over de oceaan uit te staren. Ook in trek is de Yeliou Scenic Area, waar bezoekers vreemde rotsformaties zoals de beroemde “Koninginnehoofd”-rots (ziet er werkelijk uit als een Egyptische koningin en profil) kunnen bekijken of in de naburige Yeliou Harbor een uitstekend vismaal kunnen binnenhalen. Als u geïnteresseerd bent in hang-gliding, de heuvels bij Feicueiwan, een 1,5 km lang wit zandstrand, zijn een populair oord waar dit mogelijk is. Behalve in de koudste maanden kan hier ook gezwommen, gezeild en gewindsurft worden. Als u er eenmaal bent, zult u gemakkelijk plaatsen vinden waar u alle benodigde uitrusting kunt huren, dus u hoeft geen moeite te doen om uw surfplank in uw weekendtas te proppen.

De beroemdste van Noord-Taiwans “Oude Steden” is het op de helling van een heuvel gelegen dorp Jiufen, waar de drie hoofdstraten tot monument zijn verklaard. Jishan Street is de beste plaats voor traditionele snacks, en langs de stenen treden van Shuci Road vindt u veel theewinkels bij elkaar. Natuurlijk is Jiufen ook een goede plaats om op souvenirjacht te gaan.

Bitou Cape is een goed onderhouden pad dat langs de randen van een smalle landtong loopt die in zee uitsteekt. Op de punt van de kaap staat een vuurtoren, die geopend is voor publiek. Even ten zuiden van de kaap ligt het Taoyuan Valley Trail, dat wandelaars naar een zacht glooiend tapijt van groen gras voert vanwaar u een panoramisch uitzicht over de Pacific hebt. Dit gebied biedt ook andere wandelmogelijkheden, dus gerieflijke schoenen zijn een must.

Als u langs Route 2 in zuidelijke richting gaat, zult u de bergen aan uw rechterhand hebben en de oceaan aan uw linker. Yanliao Beach, Fulong Beach en Honeymoon Bay zijn allemaal populair bij strandliefhebbers. Fulong Beach is in het weekend het toneel van veel nachtelijke feesten, en op alle drie de plaatsen wordt gesurft – de beste golven schijnen die vlak voor een tyfoon te zijn.

Ten zuiden van Honeymoon Bay bevindt zich het Lion’s Kingdom Museum / Leo Club, een museum annex hotel en een buitenge-woon mooi recreatieoord. De eigenaar, meneer Kao, blijkt ook een man met een sterke affiniteit voor stenen leeuwen te zijn. Deze obsessie heeft ertoe geleid dat hij de grootste – en nog steeds groeiende – collectie stenen leeuwen ter wereld bezit, meer dan 6000 stuks – voor liefhebbers van leeuwen, beeldhouwwerk of beide beslist een bezoek waard. Vlak ernaast ligt het Beiguan Tidal Park, met een aantal paden die over de rotsen en langs het strand voeren. Naast het park vindt u een stel uitstekende eettentjes waar u vis zo uit zee kunt eten of gewoon kunt relaxen onder het genot van een hapje en een drankje.

Tot voor kort was Kueishan Island voor het publiek verboden terrein. Tegenwoordig is het mogelijk een “travel permit” te krijgen, maar het is nog steeds een gedoe. Maar de zonsopgang boven het eiland is erg mooi en voor wie het eiland van nabij wil bekijken of wil zien hoe het hete water van de onderwaterbronnen de oceaan voor het eiland een vreemde kleur groen geeft, vertrekken er iedere dag diverse boten vanaf Wushih Harbor.

Ook al bent u niet geïnteresseerd in het eiland, dat eruitziet als een schildpad met een stenen kop en een lange staart van zand, dan is de boottocht nog beslist de moeite waard, aangezien in de oceaan ten oosten van het eiland nogal eens dolfijnen en walvissen te zien zijn.

Hoewel de hele weg langs de oostkust mooie uitzichten en bezienswaardigheden biedt, is het noordoostelijk gedeelte van Taiwan het neusje van de zalm. Wat u zeker moet zien is het stadje Jiaosi, even ten noorden van het grotere Ilan. Jiaosi is vooral bekend als kuuroord van warmwaterbronnen en alle hotels gaan er prat op dat ze dat water – dat een aantal kwalen zou genezen – naar hun kamers pompen.

10 prachtige bestemmingen in Taiwan en China