Tel Aviv

Swipe

Tel Aviv

In het jaar 1909 besloten 60 families onder leiding van Meir Dizengoff om de primitieve en slechte hygiënische omstandigheden in Jaffa te ontvluchten. Op de duinstrook ten noorden van de oude stad Jaffa bouwden zij een nieuwe joodse nederzetting die zij Tel Aviv ofwel de ‘heuvel van de lente’ noemden.

In 1921 kreeg de nederzetting stadsrechten en benoemde men een eigen burgemeester (Dizengoff), vormde men een politie-apparaat en bouwde men scholen. Na ongeregeldheden tussen Arabieren en joden in 1936 werd de haven van Jaffa gesloten voor joodse handelaren, met als gevolg dat men besloot om in Tel Aviv een haven te graven. Dankzij de bloei van deze haven en de gunstige ligging van de stad tussen de zuidelijke en de noordelijke kustvlakte groeide de stad zeer snel. Veel immigranten zetten in Tel Aviv voet aan wal en besloten om zich in deze stad te vestigen.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog lag de ontwikkeling van de stad stil. De Turkse overheersers verwijderden alle joden uit de steden Tel Aviv en Jaffa. De macht van de Turken was echter tanende en nadat zij door de Engelsen waren verslagen keerden de oorspronkelijke inwoners terug naar hun huizen.

Momenteel heeft de stad 380.000 inwoners en is het de grootste stad van Israël; het is het economische, financiële en culturele centrum van het land. Groot-Tel Aviv, dat wil zeggen Tel Aviv met zijn voorsteden, herbergt niet minder dan 1,8 miljoen mensen ofwel een kwart van de totale bevolking. Tel Aviv is ook een stad met grote tegenstellingen: naast de futuristische wolkenkrabbers staan kleine traditionele eethuisjes, de moderne en vaak zeer exclusieve boetieks voeren een concurrentiestrijd met de straatmarkten Carmel en Bezalel. De zonovergoten groene parken en het brede zandstrand stralen een weldadige rust uit, de straten van Tel Aviv zitten bomvol met luidruchtige automobielen. Na het ondergaan van de zon strijden theaters, concertgebouwen, restaurants, discotheken, bars, nachtclubs, cabarets en pianobars met elkaar om de aandacht van de naar vertier zoekende Israëliër. Het maakt duidelijk dat de meeste inwoners van Tel Aviv niet religieus zijn.

Top 5 Tel Aviv

1. De oude stad Jaffa in de directe omgeving van Tel Aviv.

2. De oriëntaalse Carmelmarkt.

3. De aantrekkelijke Rothschild Boulevard en het Dizengoffplein.

4. 2500 jaar joodse geschiedenis in het Diaspora museum.

5. Tel Aviv Old Port (Old Port Tel Aviv) met haar café's, restaurants en bruisende nachtleven.

10 prachtige bestemmingen in Tel Aviv en Israël