Temburong

Swipe

Temburong

Dit is het meest oostelijke deel van het sultanaat Brunei. Het is een enclave die geheel is omringd door Maleisisch (Sarawaks) territorium. De in het noorden gelegen kust grenst aan de Baai van Brunei. Voor liefhebbers van geheel ongerepte oerwouden is dit hét gebied. U kunt er vanaf Bandar Seri Begawan met de speedboot rechtstreeks heen. Zo’n ritje duurt ongeveer 45 minuten.

Als u zin hebt om de oerwouden met eigen ogen te bekijken, en u wilt uzelf niet vermoeien met het aanvragen van vergunningen en het regelen van vervoer, dan is de makkelijkste oplossing om een trip te boeken bij een van de reisagenten in BSB. Ga zeker te rade bij het Tourist Office.

Ulu Temburong National Park

Het is wel een hoop gedoe om aan permits te komen om het Ulu Temburong National Park of een van de andere oerwoudreserves te mogen bezoeken. U kunt er eventueel voor kiezen om over land te reizen, maar ook dat levert een hoop complicaties op. Eerst moet u Brunei verlaten, vervolgens Maleisië inreizen, daarna Maleisië weer verlaten om vervolgens het territorium van Brunei weer te betreden. Een hoop gedoe met douane, visastempels enzovoort. Er gaan geen rechtstreekse bussen naar het gebied, dus reizen met deze vorm van openbaar vervoer kost vooral veel tijd. U kunt ook per taxi reizen, maar het gedoe met grensovergangen blijft.

Bangar

 

De voornaamste stad in Temburong, met een inwonertal van ongeveer 4500 zielen, is Bangar. Het ligt aan de oevers van de Temburongrivier. Het plaatsje bestaat slechts uit een tweetal straten, dus alles is makkelijk te vinden, ook het Tourist Office. Buiten taxi’s (zonder meter) is er geen openbaar vervoer, maar u kunt er wel fietsen huren (Maryani -Camping Shop). Indien u via het water reist, kunt u deze plaats bezoeken als een dagtrip.

Hotels Bangar

Indien u wenst te overnachten dan zijn er twee opties: het Pusat Belia Youth Hostel (schoon en zeer redelijk in prijs). Daarnaast is er de overnachtingsmogelijkheid die u aangeboden wordt door de overheid, ik bedoel NIET de plaatselijke gevangenis, maar het Rumah Persinggahan Kerajaan op de Jalan Batang Duri. Desgewenst kunt u hier ook een maaltijd nuttigen. Veel goeds heb ik gehoord over de maaltijden in het Restauran Hidjrah.

5 prachtige bestemmingen in Temburong en Brunei