Ten noorden van Turijn

Swipe

Het nationale park Gran Paradiso

Dit natuurpark van 70.000 ha ligt gedeeltelijk in Piemonte en deels in Valle d'Aosta; de grens loopt over de hoogste toppen. Het deel van Piemonte strekt zich uit van de Nivolet (2534 m) in het westen tot de Rosa dei Bianchi (3164 m) in het oosten. In 1856 stichtte koning Victor Emanuel II een jachtreservaat voor steenbokken, in 1920 werd het een nationaal park. Er is een boeiende fauna: steenbokken, gemzen, marmotten, koningsadelaars en uilen en een rijke bergflora, met onder andere de edelweiss, gentiaan en orchideeënsoorten.

Het stranadal, te beginnen in Ronco Canavese, biedt tal van wandelmogelijkheden. Het dorpje Campiglia heeft een Santuario Sancto Besso op 2000 meter hoogte. De mooie dalen van Forzo en van Lavina zijn prachtige wandelgebieden.Hier ligt ook het mooie dorpje La Boschiettiera.

Het orcadal, van Locana naar het westen, is ideaal voor bergwandelaars en klimmers. De Rifugio Pontese op 2200 meter hoogte biedt overnachting.

Ceresole Reale heeft 's winters 22 km aan langlaufpistes, 's zomers organiseert het bergwandelingen of klimtochten met een gids.

10 prachtige bestemmingen in Het nationale park Gran Paradiso en Piemonte