Ten westen van Napels

Swipe

Baia

Baia is een pittoresk zeestadje en archeologisch centrum. In de oudheid was het een geliefd verblijfsoord. Weelderige Romeinse villa’s gaven uitzicht over zee.
Het Parco Archeologico is een groot terrein met minerale baden en een keizerlijk palatium (paleis), 450 m breed, in terrassen gebouwd op een helling. Het bovenste terras was een dagverblijf, met een marmeren replica van een Grieks bronzen beeld van Sosandra. Het middenterras heeft een klein theater, het onderste een groot rechthoekig zwembad, het Bagno di Sosandra. Een overdekte gang leidt naar de sector van Mercurius, geen tempel, maar een mineraalbad. Van het Bagno di Sosandra komt men langs de zuidelijke muur bij de sector van Venus, een ruim complex, 60 m breed met terrassen. De Tempel van Venus, buiten de omheining van de opgravingen, was ook een deel van het palatiumcomplex, achthoekig van buiten en rond van binnen, met 8 boogvensters en 4 nissen. Bij het stadje, achter het station, ligt nog een prachtig gebouw, de z.g. Tempel van Diana, met koepel. Op het schiereiland aan de zuidkant van Baia staat het pittoreske Castello di Baia uit de 16e eeuw, gebouwd als verweer tegen zeerovers. Nu is het Archeologisch Museum erin gehuisvest.
Tussen Baia en Pozzuoli ligt het Lago d’Averno, een oude krater. Volgens de mythologie was hier de toegang tot de onderwereld. Admiraal Agrippa maakte er een vlootbasis van met een kanaal via het Lago Lucrino naar zee en verbond het met Cuma door de tunnel van Cocceio. Langs het meer bevinden zich ruïnes van antieke gebouwen, o.a. van thermen.

Ten westen van Napels

10 prachtige bestemmingen in Baia en Campanië