Ten westen van Napels

Swipe

Pozzuoli

Pozzuoli ligt op een schiereiland boven en aan een prachtige baai. Bekend zijn de minerale baden: Terme Puteolane en La Salute en een thermaal zwembad bij het Parco Averno. Pozzuoli heeft een laag gedeelte, de Città Bassa en de hogere Città Alta.
In de lage stad ligt de zgn. Tempel van Serapis. Het was in feite de voedselmarkt (macellum) van het Romeinse Puteoli. Deze bestond uit een plein met bogen en winkels eromheen. In het midden was een rond podium met 16 Korinthische zuilen en een koepeldak, een fontein en rondom beelden. Daarvan staan nog drie zuilen overeind.
De dom staat op een heuvel van de antieke akropolis en is deels uit antiek materiaal opgetrokken. Eronder is een Romeinse tempel te zien. Rondom dit centrale punt zijn straten met huizen, winkels en kroegen aangetroffen, alle ondergronds, de zgn. Rione Terra. In de Città Alta erboven ligt het gigantische Anfiteatro Flavio dat dateert uit de tijd van keizer Vespasianus, 2e helft van de 1e eeuw. Het is een van de grootste uit de oudheid, 150x116 m, met een arena van 75x42 m. Er was plaats voor 40.000 toeschouwers en men kon er ook ‘naumachie’ (zeeslagen) nabootsen.

Op de Flegreïsche Velden (=Brandende Velden) rondom Pozzuoli zijn tal van dode vulkaankraters. De grootste is de Solfatara, de 770 m brede krater van een rustende vulkaan. Men ziet er allerlei vulkanische verschijnselen als fumarolen, warme bronnen en zwavelbronnen. Andere kraters zijn volgelopen met water en meren geworden.

Ten westen van Napels

10 prachtige bestemmingen in Pozzuoli en Campanië