Terceira

Swipe

Terceira

Enkele cijfers

• bevolking: 56.062 inwoners
• Aantal steden: 2
• Aantal parochies: 30
• Oppervlakte: 403 km2
• Maximum breedte: 18 km
• Maximum lengte: 29 km
• Hoogste punt: Serra de Santa Barbara (1021 meter)

Hoogtepunten

De naam Terceira wat ‘derde’ betekent was het derde eiland na São Miguel en Santa Maria dat ontdekt werd. De eerste bewoners kwamen zich hier settelen rond 1450. Dat was omdat Isabella van Bourgondië zich verantwoordelijk voelde voor de inwoners in Vlaanderen. Ze leefden in slechte omstandigheden en wilde hen een nieuw en beter leven schenken. Ze vroeg haar broer Alfons V van Portugal of ze de eilanden mocht beheren in vruchtgebruik. Zo vertrokken Joos Van Moerkerke met zo'n 2000 Vlamingen als eerste pioniers naar De Azoren. Jacob van Brugge was ook één van de kolonisten. Hij mocht het eiland Terceira gaan beheren en stichtte de eerste nederzetting, Vila de Praia. Hij werd heerser van het eiland en verdween later op mysterieuze manier. De eerste naam van het eiland was 'Ilha de Jesus Cristo'. Het eerste dorp dat zich tot een stad heeft ontwikkelt is Angra. De voledige naam Angra de Heroismo werd gegeven in de 19de eeuw. Het eiland biedt op het gebied van natuur, cultuur, sport en ontspanning een totaalpakket aan. De eilandbewoners houden zich vast aan oude tradities maar zijn ook zeer open en gastvrij. Ze worden zelfs de meest vrolijke inwoners van De Azoren genoemd.

De inwoners van Terceira houden zoals alle andere eilandbewoners van feesten. Tijdens het levendige feest er ere van de heilige St. Joao komen de 'foliöes' op straat. Mannen gekleed in kleurrijke pakken zingen en bespelen instrumenten. De 'tourada à corda', een stierengevecht gecontroleerd met koorden neemt dan ook plaats in de straten. De stieren worden dan opgejaagd door mensen die ze opjutten met behulp van paraplu's en jassen. Het feest begint altijd op een vrijdag en duurt tien dagen, tot de volgende zondag.

Angra do Heroísmo

Eeuwenlang werd deze stad aangevaren door scheepvaarders die op doorreis van of naar Amerika en Afrika reisden. Deze kleurrijke stad is zeker een bezoekje waard. De straten met hun huizen in renaissancestijl en sierlijke balkons geven de stad een gezellige sfeer. Bezoek onder andere de 16de eeuwse kathedraal (Sé Catedral) en de iets jongere ‘Misericórdia’ kerk. Het paleis van de Kapitein-generaal, een voormalig Jezuïetenschool, is door de vele mooie meubelstukken en kunstwerken een aanrader. Ga zeker eens naar de grote geel/witte obelisk die op de oude fundamenten van het eerste kasteel van het eiland staat. Het uitzicht op de stad en de baai is verbluffend. Aan de andere kant van de baai tref je er het fort van São João Baptista. Ook deze kant van de baai geeft je een prachtig zicht op de stad en het omliggende gebied. Deze stad werd in 1983 uitgeroepen tot werelderfgoed door UNESCO.

Praia da Vitória

De tweede stad van het eiland is al even kleurrijk als Angra do Heroismo. Slenter door de gezellige straten met zijn typische café’s, restaurants en winkels. Geniet ook van een terrasje op het centrale plein waar je de belangrijkste kerk van de stad vindt. Igreja Matriz, de moederkerk was gebouwd in de 15de eeuw en werd gebouw in opdracht van Jacob van Brugge. Ga er zeker eens binnen om de religieuze kustwerken te bekijken. Het stadhuis gebouwd in de 16de eeuw met zijn typische klokkentoren is zeker ook een bezoek waard en vind je op het Francisco Omelas de Camaraplein.

Kapelletjes ter ere voor de ‘Espirito Santo’

De aanbidding van de Heilige Geest is heel sterk aanwezig op Terceira. De kapelletjes zijn aan de buitenkant kleurrijk versiert en zijn voor elke stad of dorp hun grote trots. Binnenin vindt je er een schrijn met meestal een beeld van de Madonna met kind en de zilveren kronen die elke jaar worden uitgedragen in de stoet.

Serra do Cume

Op een hoogte van 545 meter boven de zeespiegel heb je de speciaal gebouwde uitkijkpost die je een panoramisch zicht op het volledige gebied rond Praia da Vitória biedt. De enorme caldeira, die gebruikt wordt als landbouwgrond, is net een groot lappendeken in het landschap.

Algar do Carvao

Dit natuurfenomeen is een bezoek meer dan waard. Deze grot is meer dan 100 meter diep. Je aanschouwt er een ondergronds meer, stalactieten en stalagmieten. Dit ondergrondse wonder is ontstaan doordat er zich hete lucht opstapelde, waardoor een enorme druk ontstond. Deze druk kwam tot ontploffing en zocht zich een weg naar buiten. Een enorme krater bleef achter en evolueerde tot dit natuurwonder.

Sport en ontspanning

Terceira heeft op vlak van sport en ontspanning heel wat te bieden.

Liefhebbers van speleologie kunnen hier door de vele grotten en spelonken hun hart ophalen.

Een 18 hole golfbaan zorgt dan weer dat de geoefende of minder geoefende golfer zijn balletje kan slaan.

Vogelspotters en wandelaars kunnen langs tal van goed bewegwijzerde wandelpaden hun hobby beoefenen. En voor wie een activiteit dichter bij de zee ziet zitten kan er zeilen, roeien, zwemmen, duiken en waterskiën. Zowel bij de stad Vitoria als Angra vindt je een mooi zandstrand. Sportvissers kunnen ook hun hobby beoefenen aan de kust van het eiland. Heel wat kleine vissoorten, maar ook grote vissoorten zoals zwaardvis, tonijn en Barracuda kunnen hier gevangen worden.

8 prachtige bestemmingen in Terceira en Azoren