Thomas Jefferson Memorial

Swipe

Washington D.C.

Het Thomas Jefferson Memorial, nagebouwd naar het Pantheon in Rome, is een eerbetoon aan de derde president van de Verenigde Staten, Thomas Jefferson. Deze zeer getalenteerde man was in eerste instantie de secretaris van president George Washington en heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ‘Declaration of Independance’ (onafhankelijkheidsverklaring). Hij maakte zich sterk tegen elke vorm van slavernij en richtte de Universiteit van Virginia op.

President Franklin Delano Roosevelt bewonderde de daden van Thomas Jefferson zeer en besloot tot de bouw van een gedenkplaats. Omdat alle goede plekken al bezet werden door andere belangrijke gebouwen en monumenten werd het Thomas Jefferson Memorial geplaatst op een stuk land dat werd gewonnen uit de rivier Potomac. Dit gebied wordt tegenwoordig het Tidal Basin genoemd.

Het bouwwerk bestaat uit een ronde koepel, omringd door zuilen in Romeinse stijl. Boven één van de ingangen is een groep mensen afgebeeld die Thomas Jefferson, Benjamin Franklin, John Adams, Roger Sherman en Robert Livingston voorstellen. Al deze mannen hebben deelgenomen aan de totstandkoming van de Declaration of Independance.

Binnen in het Thomas Jefferson Memorial staat een bijna 6 meter hoog beeld van president Thomas Jefferson, oorspronkelijk ontworpen en gehouwen uit zwart graniet door kunstenaar Rudolph Evans. Er zijn verder nog vijf uitspraken van Jefferson ingebeiteld, die de principes van deze president duidelijk weergeven. Na de Tweede Wereldoorlog werd het beeld nagemaakt en opnieuw gegoten in brons.

Je kunt dagelijks een half uur durende (gratis) rondleiding volgen onder begeleiding van een gids. Natuurlijk kun je ook zelf een kijkje nemen zonder begeleiding. Ook worden er jaarlijks een aantal evenementen rond de Thomas Jefferson Memorial georganiseerd, zoals de Easter Sunrise Services en het Cherry Blossom Festival.

Locatie: 900 Ohio Dr SW, Washington, DC 20242

Vakanties in Verenigde Staten

10 prachtige bestemmingen in Washington D.C.