Ticino

Swipe

Bellinzona

Ticino's bezienswaardige hoofdstad Bellinzona (Bellenz, 18.000 inwoners) ligt fraai op een van Europa's meest strategische punten. Burchten en verdedigingswerken beschermden het dal en de stad tegen vijandelijke troepen. De stad fungeerde sinds de Romeinse tijd zowel als uitvalspoort als barricade tegen invallers en heeft verschillende meesters gehad: Romeinen, Lombarden, Franken, de bisschoppen van Como en Milaan, de graven van Sax, de heren van Visconti en Sforza, de Fransen en ten slotte sinds 1503 het Eedgenootschap van Uri, Schwyz en Unterwalden.

Burchten

Bij de stad vloeiden de handelswegen over de drie alpenpassen samen en dus kon men vanuit de burchten van Bellinzona alle toegangswegen naar de passen controleren. De burchten werden in de 13de eeuw gebouwd en sindsdien steeds uitgebreid en versterkt. Zij waren onderling door muren verbonden. Delen van deze muren staan nog steeds overeind.

Castel Grande: Castel Grande gelegen op een westelijke heuvel, is de oudste burcht en heeft nog Romeinse fundamenten. Opgravingen toonden aan dat hier rond het jaar 5000 v.Chr. al mensen woonden. Het complex heeft twee torens: de Torre Bianca (witte toren, 27 m hoog) en Torre Nera (zwarte toren, 28 m hoog). De vleugels omsluiten een groot binnenhof. In het gerestaureerde kasteel kunt u het Museo Storico Artistico bezoeken. Hier hangen onder meer opmerkelijke 15de eeuwse prenten.

De burcht steekt 50 m boven de stad uit en kan door steile straten vanaf de Piazza Collegiata en de Piazza Nosetto worden bereikt. Om de toegang naar het kasteel te vergemakkelijken heeft men een lift gebouwd. U kunt het kasteel ook bereiken door gebruik te maken van de route over de versterkte muren (Murata Sforzesca). Tijdens de wandeling kunt u iets proeven van de sfeer uit lang vervlogen tijden. In het kasteel is een uitstekend restaurant gevestigd.

INFORMATIE CASTEL GRANDE. Geopend: dag. 8-18, de versterkte muren 10-17.30 uur ('s winters 16.30 uur).

INFORMATIE MUSEUM. Geopend: di.-zo. 9-12 en 14-18 uur (‘s winters tot 17 uur).

Castello Montebello: Het 90 m hoog liggende Castello Montebello uit het einde van de 13de eeuw beheerst de oostelijke kant van het dal en heeft een hoofdtoren met vijf verdiepingen. De toren en het Palazzetto herbergen thans het Museo Civico met een archeologische en een historische collectie. Interessant zijn de 29 beschilderde platen (uit een totaal van 274) uit het houten plafond van de herberg Cervia in Bellinzona.

INFORMATIE CASTELLO MONTEBELLO. Geopend: junisept. di.zo. 9.3012 en 1417.30, okt.mei 1012 en 1417 uur.

INFORMATIE MUSEUM. Geopend: 912 en 1418 uur (oktmei tot 17 uur).

Castello di Sasso Corbaro: Castello di Sasso Corbaro, ook wel Castello di Cima genoemd, ligt op een hoogte van 230 m en heeft een massieve hoofdtoren met muren van 4,7 m dikte en een uitkijktoren. De Milanezen bouwden het in 1479 in zes maanden tijd door dag en nacht door te werken. Het diende ter verdediging tegen een mogelijke aanval door het Eedgenootschap. Vanaf het kasteel heeft u een weids uitzicht op de stad en omgeving. De burcht is over een steile weg bereikbaar en herbergt thans het Museum voor Kunst en Volkenkunde (Museo dell'arte et delle traditizione popolari del Ticino) met collecties betreffende Ticino en Bellinzona (klederdrachten, werktuigen, gravures, schilderijen en foto's).

INFORMATIE CASTELLO DI SASSO CORBARO EN MUSEUM. Geopend: apr.okt. di.zo. 912 en 1417 uur. Het museum heeft tot op heden dezelfde openingstijden. Waarschijnlijk gaat het in de nabije toekomst ook 's winters open.

De oude stad

In de oude stad vindt u in de straten (die bijna allemaal op de Piazza del Sole uitkomen) talloze patriciërshuizen, met sierlijke gevels, granieten portalen en smeedijzeren balkons. Vooral de pleinen Piazza Collegiata en Piazza Nosetto hebben hun oorspronkelijk Lombardische karakter goed bewaard. Aan het Piazza Nosetta staat het stadhuis met een elegante toren en een bezienswaardige binnenhof. In de Via Nosetta kunt u het Casa Rosa vinden, herkenbaar aan de rijk versierde voorgevel van aardewerk. Liefhebbers van moderne kunst (19de en 20ste eeuw) kunnen een bezoek brengen aan de kunstgalerij in de Villa dei Cedri.

INFORMATIE VILLA DEI CEDRI. Geopend: di.-zo. 10-12 en 14-18 uur.

Santi Pietro e Stefanokerk

In Bellinzona en de voorstad Ravecchia staan drie grote kerken. De belangrijkste is de Santi Pietro e Stefanokerk, een bezienswaardig Renaissancebouwwerk. De kerk heeft in de barokperiode veel veranderingen ondergaan: in het schip is in de 17de en 18de eeuw rijk stucwerk aangebracht. Een wijwaterbekken is afkomstig van een fontein uit 1460.

Omgeving Bellinzona

In de voorstad Ravecchia stamt de oudste kerk, de San Bagio, uit de 13de eeuw. Het is een middeleeuwse basiliek met veel muurschilderingen. De gevel is beschilderd met een reusachtige afbeelding van Sint-Christoforus. De Santa Maria delle Graziekerk is een franciscanenkerk uit de laatste jaren van de 15de eeuw. Een uitzondering op de franciscaanse eenvoud van de inrichting vormt de afscheiding tussen koor en schip. Deze is bedekt met een opvallende muurschildering met voorstellingen uit het leven van Jezus. Deze kerk staat dicht bij de spoorlijn op de grens van Bellinzona en Ravecchia.

INFORMATIE KERKEN. Geopend: beide kerken dag. gesloten 11.30-14 uur.

Monte Carasso

Van Bellinzona, in de richting van Locarno, volgt de weg opnieuw het dal van de rivier de Ticino en passeert onder andere Monte Carasso, met een in de 20ste eeuw verbouwd kerkje, waarvan de toren en de wandschilderingen uit de 15de en 16de eeuw stammen. U kunt vanuit dit plaatsje de 400 m hoger gelegen San Bernardokerk bezoeken, bekend om de i5deeeuwse muurschilderingen.

Tenero en Minusio

Bij Tenero en Minusio biedt de weg uitzicht op het Lago Maggiore, om vervolgens het aan de noordelijkste punt van het meer gelegen Locarno te bereiken.

INFORMATIE BELLINZONA. Toeristeninformatiekantoor, Palazzo Civico, Via Camminata 2.

Verbindingen BELLINZONA

Auto: de dorpen Monte Carasso, Tenero en Minusio liggen aan de weg die Bellinzona met Locarno verbindt.

Trein naar Locarno, Lugano, Chiasso, Biasca en Airoio.

Luxemburg > Echternach > Beaufort-Standplaats

Camping Park Beaufort

De camping ligt op loopafstand van het dorp, in het hart van Luxemburgs Klein Zwitserland. De staanplaatsen bevinden zich aan de bosrand...

v.a. 164.50 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Bellinzona en Zwitserland