Ticino

Swipe

Biasca

Biasca vormt het einde van de Valle Leventina. De verdere route naar Bellinzo na noemt men Rivièra. Biasca werd in 1515 ten dele verwoest tijdens de Buzza di Biasca, een gevolg van een grote aardverschuiving van de Monte Crenone in 1512.

San Pietro e Paulokerk

Het belangrijkste gebouw is de hoog gelegen 12de-eeuwse San Pietro e Paulokerk, waarheen een trap van 185 treden leidt. Vooral de wandschilderingen zijn bezienswaardig. Het gebouw is een van de belangrijkste Romaanse bouwwerken van Zwitserland. Het heeft een slanke toren met vier verdiepingen en een mooie absis. In het interieur zijn nog veel muurschilderingen (13de-19de eeuw) te zien; de oudste bevinden zich in het koor.

INFORMATIE SAN PIETRO E PAULOKERK. De kerksleutel kan men vragen bij de nieuwe kerk San Carlo beneden (zie bordje) of bij het witte huis boven, aan het einde van de eerste trap.

Omgeving Biasca

In Biasca begint het naar het noorden lopende Valle Blenio, dat via de Lukmanierpas naar het dal van de Vorderrhein gaat bij Disentis. De weg naar Bellinzo 11a komt onder meer langs het karakteristieke dorp Osagna. Het plaatsje heeft een in de baroktijd verbouwde kerk, die aan de ingang ouder, maar verweerd beeldhouwwerk heeft. In Cresciano staat een kerk met een mooie Romaanse toren. Bij Claro begint de weg die via de San Bernardinopas naar Chur leidt. Van Biasca is er naast de oude weg en de nieuwe autoweg nog een derde route naar het zuiden, die de Ticino aan de rechteroever volgt en via de dorpjes Iragna, Lodrin, Molenao en Preonzo in Bellinzona uitkomt.

Verbindingen

Auto: Biasca ligt op een kruispunt van wegen en dalen. Hier komen de dalen Blenio, Rivièra en Leventina samen.

Bus naar Disentis (60 km, via de Valle Blenio en de Lukmanierpas).

Trein naar Airoio, Bellinzona, Locarno, Lugano en Chiasso.

Luxemburg > Echternach > Beaufort-Standplaats

Camping Park Beaufort

De camping ligt op loopafstand van het dorp, in het hart van Luxemburgs Klein Zwitserland. De staanplaatsen bevinden zich aan de bosrand...

v.a. 164.50 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Biasca en Zwitserland