Ticino

Swipe

Lugano

Lugano ligt aan een van de armen van het Meer van Lugano (Lago di Lugano), tussen de ruim 900 m hoge bergen Monte Brè en Monte Salvatore. De unieke ligging, het mondaine karakter, de wonderschone omgeving en het heerlijke klimaat hebben de stad (30.000 inwoners) tot een veel bezocht toeristisch centrum gemaakt. Niet voor niets noemen de inwoners van Ticino de stad 'de koningin van de Ceresio'. Met de Ceresio duidt men het gebied aan dat rondom en ten zuidwesten van de stad Lugano ligt. Tot deze regio behoren onder meer de bergen San Salvatore, Arbo stora, Melide, Morcote, Carona, Maroggio en Campione.

Lugano is eveneens het belangrijkste culturele en handelscentrum van Ticino.

Het meer van Lugano

Lugano heeft een lange en levendige boulevard, die in een halve cirkel langs het meer loopt. Overal flaneren mensen, vertrekken verhuurde watertrapbootjes en rondvaartboten, spuiten fonteinen en genieten mensen van het uitzicht over het meer van Lugano op de achterliggende bergen. Villawijken en dorpen aan de voet van de twee bergen en ruime parken dragen bij aan de prettige en vaak elegante sfeer. Het 32 km lange en 288 m diepe meer van Lugano ligt grotendeels op Zwitsers gebied. Het wordt in tweeën gedeeld door de dam bij Melide, waarover zowel de treinverbinding als de autoweg naar Italië loopt. Vanuit Lugano kunt u eenvoudig per auto, trein, bus of boot de aantrekkelijke streken rondom het meer bezoeken (zie onder Omgeving Lugano). Het fraaiste zicht op het meer van Lugano heeft u vanaf de passagiersboot die vanaf Lugano via Garcia en Morocone naar Punta Tresa vaart.

Centrum

Het centrum van de aantrekkelijke stad Lugano is de Piazza Riforma (met stadhuis uit 1845), met in de nabijheid de pleinen Piazza Riziero Rezzonico en Piazza Manzoni en de winkelstraten Via Pessi na en Via Nassa. Deze straten hebben met de arcadehuizen en poorten veel van hun vroegere schoonheid bewaard. Een groot deel van deze gezellige stad is autovrij.

Een steile weg met trappen voert in Lugano naar de San Lorenzokathedraal, oorspronkelijk uit de 14de eeuw maar tussen 1500 en 1517 voorzien van een Renaissancegevel in de stijl van Lombardije. In het interieur zijn talloze schilderingen, beelden, marmeren zuilen, altaren en kapellen te zien. Met name het hoofdaltaar is bezienswaardig. De barokke kapel Madonna delle Grazie heeft enige rococobeel den, die de deugden voorstellen.

Het meer

Langs het meer staat de Santa Maria degli Angiolikerk, met een opmerkelijk fresco op de triomfboog door Bernardo Luini, een leerling van Leonardo da Vinci. In de Madonna di Loreto staat in het interieur een kopie van het huis van de Heilige Familie in de kerk van de Italiaanse stad Loreto. Aan de andere kant van de baai is het Parco Civico, een mooi en schaduwrijk park, met onder meer het Congresgebouw en de Villa Ciani uit 1840, waarin een stedelijk museum is ondergebracht met schilderijen van schilders uit Ticino en andere delen van Zwitserland.

INFORMATIE VILLA CIANI. Geopend: Park dag. 7-21 uur, museum: ma.do. 9-12; 14-18 uur.

Volkenkundig museum

Niet ver van de Villa Favorita ligt het Museum voor niet-Europese culturen, met uit hout gesneden voorwerpen uit onder meer Oceanië, Afrika en Azië. Een groot deel van de collectie van het museum is verzameld door de kunstenaars Serge en Graziella Brignoni.

INFORMATIE VOLKENKUNDIG MUSEUM. Geopend: di.-zo. 10-17 uur.

Cassarata

Vanuit Cassarata (dicht bij het Parco Civico) gaat een kabelspoor naar de top van de Monte Brè (925 m), volgens de Zwitsers de berg met het grootste aantal uren zonneschijn van het land. De top biedt een weids uitzicht over de omgeving en de Alpen, tot in Wallis en het Berner Oberland toe. Het is ook mogelijk met de auto naar het dorp Brè te rijden en vandaar naar de bergtop te wandelen (ca. 30 min.).

Paradiso

Aan de andere kant van de baai gaat vanuit de stadswijk Paradiso een tandradbaan naar de Monte San Salvatore (912 m) vanwaar men eveneens een mooi uitzicht heeft, met name over stad en meer. Op een heldere dag kunt u de stad Milaan in de Povlakte zien liggen. De berg San Salvatore lijkt enigszins op het 'Suikerbrood' in Rio de Janeiro (Brazilië) en staat daarom bekend als het 'Suikerbrood van Lugano'. Op de top is een restaurant. Het is mogelijk terug naar Paradiso, Melide of Morcote te wandelen.

Verbinding

De laatste trein rijdt in de maanden juli en aug. om 22 uur terug naar Paradiso.

VERVOER LUGANO

Boot: Verbindingen (alleen de belangrijkste aanlegplaatsen staan vermeld): LuganoParadisoCassarateGandriaMu seo Doganale (smokkelaarsmuseum)Lugano; LuganoParadisoCastagnolaCampione d'ltaliaMelide (Swiss miniature)MorcotePorto Ceresio (It.)Ponte Tresa; Lu ganoParadisoMelideMorcoteCapola go (Monte Generoso); LuganoParadi soPorlezza (lt.).

Bus: Verbindingen met Agra (lijn 63355), Morcote (lijn 63364), Melide (lijn 633 64), Carona (lijn 63360), Capolago (lijn 63370), Tesserete, Bogno, Gola di Lago en Comano.

Trein: Verbindingen met Locarno, Chiasso, Ponte Tresa, Bellinzona en Biasca. Het treinstation van Lugano is bereikbaar per tandradbaan vanaf het Piazza Cioccaro in het centrum van Lugano.

Trolleybus: Lijn 1 rijdt van Castagnola via Cassarata (Monte Brè) en het centrum van Lugano (Piazza Manzoni) naar de stadswijk Pa radiso (Monte San Salvatore). Lijn 2 rijdt van Paradiso via Lugano en Cassarata naar Castagnola.

MARKTEN LUGANO

Piazetta Canova (kunstnijverheid)
Piazza Indipendenza (gevarieerde markt): za. 8-17 uur.
Piazza Riforma (bloemen, fruit en groente): ma. en vr. 7-12 uur.
Ouartiere Canova (antiek en kunstnijverheid): ma. en vr. 7-12 uur.

Luxemburg > Echternach > Beaufort-Standplaats

Camping Park Beaufort

De camping ligt op loopafstand van het dorp, in het hart van Luxemburgs Klein Zwitserland. De staanplaatsen bevinden zich aan de bosrand...

v.a. 273.00 p.p.

Luxemburg > Echternach > Beaufort-Standplaats

Camping Park Beaufort

De camping ligt op loopafstand van het dorp, in het hart van Luxemburgs Klein Zwitserland. De staanplaatsen bevinden zich aan de bosrand...

v.a. 164.50 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Lugano en Zwitserland