Ticino

Swipe

Omgeving Lugano

Capolago

De derde berg in de omgeving van Lugano is de Monte Generoso (1704 m), aan de overkant van het meer. De berg is te bereiken met boot of trein via Capo lago. Het uitzicht reikt naar het zuiden, tot voorbij Milaan naar de Apennijnen. Vanuit Capolago voert een tandradbaan naar de kale top. Vanaf de top kunt u wandelingen maken over de hellingen van de Monte Generoso.

Castagnola en de Villa Favorita

In de voorstad Castagnola, in het langs de oever van het meer van Lugano gelegen Villa Favorita, is een deel van de particuliere kunstverzameling van baron Thyssen-Bornemisza tentoongesteld. Zijn zoon baron Hans Heinrich werd in 1921 in Den Haag geboren als zoon van de Duits-Hongaarse baron Heinrich Thyssen. Hij overleed in april 2002. Zijn dochter Francesca beheert momenteel een groot deel van de collectie.

De collectie omvatte oorspronkelijk legio kunstwerken, met onder meer schilderijen van Van Eyck, Dürer, Rembrandt, Gerard Dou, Titiaan en Veronese. De oude meesters zijn echter verhuisd naar het Palacio Villahermosa in Madrid. Tegenwoordig herbergt het museum prachtige schilderijen en aquarellen uit de 19de en 20ste eeuw.

Dochter Francesca kon zich in eerste instantie niet verenigen met de verhuizing van de oude meesters naar Spanje. Zij had haar zinnen gezet op het beheer van een zo rijk mogelijke Villa Favorita. Toch ging de verhuizing door, mede onder druk van haar moeder, de barones Carmen, die in Spanje werd geboren. Francesca heeft nu echter de ruimte om tijdelijke tentoonstellingen te organiseren.

INFORMATIE VILLA FAVORITA. Geopend: juli-okt. di.-zo. 10-17, nov.-juni vr.-zo. 10-17 uur.

Gandria

Op een afstand van 5 km ten oosten van Lugano-Castagnola ligt, aan de voet van de Monte Brè, het schilderachtige vissersdorp Gandria. De huizen liggen opeengestapeld tegen de bergwand en zijn onderling verbonden door middel van ontelbare trappetjes. Overal in de nauwe straatjes kijken ingemetselde Mariabeelden op u neer. In dit dorp kunt u nog de sfeer proeven van een oude vissersnederzetting. De plaats kan zowel over de weg als over het meer worden bereikt.

Caprino

Tegenover Lugano, aan de overzijde van het meer, bevindt zich in Caprino het opmerkelijke Museo Doganale, het douanemuseum, dat in de volksmond bekend staat als het 'smokkelmuseum'. Het is ondergebracht in oude wijnkelders (Cantine di Gandria) en heeft een grote verzameling uitgeholde boomstammen, broden, schoenen en talloze andere voorwerpen die door smokkelaars werden gebruikt. Een bijzondere attractie is een onderzeeboot waarmee per tocht drieduizend pakjes sigaretten konden worden vervoerd.

INFORMATIE SMOKKELMUSEUM MUSEO DOGANALE. Geopend: apr.-okt. dag. 13.30-17.30 uur.

Grottos

De grottos of oude wijnkelders werden tevens gebruikt om vlees en zuivelproducten in te bewaren. Een aantal grottos is omgebouwd tot restaurant.

Morcote

Van de bezienswaardige dorpen in de omgeving van Lugano moet in het bijzonder Morcote worden genoemd, dat in het uiterste zuiden van de landtong van Lugano ligt. Morcote kan zowel langs het meer over Melide als over de bergweg via Carona worden bereikt.

Het dorp Morcote kent een lange geschiedenis en werd reeds als dorp in 926 vermeld. Het bestaat uit het voormalige vissersdorp Morcote aan het meer en het hoger gelegen Vico Morcote. Het dorpje aan het meer bestaat uit huizen, winkels en restaurants onder arcaden. Het Casa Paleari is een goed bewaard gebleven huis met versierde gevel uit 1483.

Santa Maria del Sasso

Een trap met ruim vierhonderd treden leidt naar de Santa Maria del Sasso, met een middeleeuwse, later verhoogde klokkentoren. De muurschilderingen die de trap flankeren zijn hier in 1941 aangebracht. De kruiskerk dateert uit de 13de eeuw, maar is tot in de 18de eeuw regelmatig veranderd en vergroot. Er zijn talrijke schilderingen aan de wanden en stucwerk in het plafond te zien. Centraal op het hoofdaltaar staat een witmarmeren beeld van Maria en het kindje Jezus, aan beide zijden geflankeerd door zilveren borstbeelden van bisschoppen. Voor het Mariaaltaar branden honderden kaarsjes in rode standaards.

Bij de kerk staat de barokke kapel San Antonio de Padova (1676). Rond de kerk is een begraafplaats met graven van kunstenaars.

Museo Rieder

In de Villa Vallone is het Museo Rieder gevestigd, met een grote verzameling iconen uit de 14de tot 19de eeuw. Ten westen van het dorp ligt het Park Scherrer (Parco Scherrer).

INFORMATIE MUSEO RIEDER. Geopend: mrt.-okt. dag. 9-17 uur.

Carona

Carona ligt halverwege de helling van de Monte San Salvatore op een hoogte van 602 m. In de San Giorgokerk uit de late Renaissance zijn onder meer mooie reliëfs te zien. Een andere bezienswaardige kerk is de barokke Madonna d'Ongero. Voorts kunt u een bezoek brengen aan het botanische park San Grato. Carona kan vanuit Melide ook per kabelbaan worden bereikt.

Melide

In Melide toont Swiss Miniatur de verschillende landschappen, steden, dorpen, belangrijkste gebouwen, treinen en boten in miniatuur op een schaal van 1:25. Het complex is wat betreft opzet vergelijkbaar met Madurodam. De modelspoorweg met viaducten en tunnels heeft een lengte van 3560 m. Het complex is 14.000 m2 groot; er staan 120 modellen.

INFORMATIE SWISS MINIATUR. Geopend: mrt.-okt. 9-18, half juli-half aug. 9-22 uur.

Campione

Bij Melide begint de dijk naar Bissone en naar Campione d'I talia, een Italiaanse enclave op Zwitsers gebied sinds 1859, nadat een poging in 1848 het bij Ticino te voegen was mislukt. Het gebied, dat zonder ID en/of paspoortcontrole te bereiken is, heeft in Campione enige bezienswaardige oude gebouwen. Het is echter vooral veel bezocht wegens de uitgaansmogelijkheden en het casino.

Luxemburg > Echternach > Beaufort-Standplaats

Camping Park Beaufort

De camping ligt op loopafstand van het dorp, in het hart van Luxemburgs Klein Zwitserland. De staanplaatsen bevinden zich aan de bosrand...

v.a. 273.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Omgeving Lugano en Zwitserland