Tikal

Swipe

Het museum

Eén museum in Tikal bevindt zich rechts van de weg naar de ingang van het tempelcomplex en is genoemd naar de archeoloog Sylvanus Griswold Morley en bevat diverse voorwerpen van onder andere jade, obsidiaan, schelpen en been, die tijdens opgravingen zijn gevonden. In dit kleine museum is de reconstructie van de laatklassieke tombe 116, die in 1962 aan de voet van tempel I werd ontdekt, heel interessant. In het graf stond een grote gemetselde bank, waarop zich het skelet van een grote man bevond, die op zijn rug lag met zijn hoofd naar het noorden gekeerd. Het lichaam lag op een petate (geweven slaapmat) met een rand van jadekralen en oesterschelpen. Zo’n mat was tevens een symbool van macht. Het lichaam werd toegeschreven aan Ah Cacao (Maan Dubbele Kam), de 26e heerser van Tikal, wiens naam ‘voortplanting’ betekent. Hij droeg een hoofdtooi en 180 sieraden van bewerkte jade die samen 16,5 pond wegen. Op de bank en op de grond lag polychroom beschilderd aardewerk. Er lagen ook 96 brokstukken van beenderen waarvan er 37 schitterend bewerkt waren. Op een glad gemaakt oppervlak werden met behulp van met vermiljoen (rode verfstof) opgevulde lijnen scènes of hiërogliefen weergegeven.

Stèle 29, een van de oudste bewerkte Maya-stenen die tot nu toe gevonden is, staat nog in dit museum; deze dateert uit 292 na Chr. Op de stèle staat waarschijnlijk het portret van de eerste heerser van Tikal, Krul Ahau Jaguar.

Het museum is geopend van 9.00-17.00 uur, za. en zo. van 8.00-16.00 uur; in het weekend tot 16.00 uur. De entree bedraagt Q10. In dit museum kun je ook een uitstekende gids over Tikal kopen: ‘Tikal, a handbook of the ancient Maya ruins’ van de archeoloog William R. Coe. Deze gids is ook verkrijgbaar in diverse goede boekhandels in Guatemala Ciudad en in het Museo Popol Vuh; hij kost Q60. Dit museum gaat in de toekomst gerenoveerd worden.

De stèles en altaren bevinden zich nu in het andere museum, het linkergedeelte van het bezoekerscentrum, links van de weg naar de ingang, waar ook een maquette van Tikal te zien is. Er hangen ook foto’s van oude opgravingen. De toegang is hier Q5.

Problemen in Tikal

Verschillende tempels bleken er een paar jaar geleden slecht aan toe te zijn waaronder tempel I, de grote jaguar, die scheuren in de voor- en zijkant had en waarbij te hevige regenval voor instortingen had kunnen zorgen. De tempel is inmiddels gerestaureerd. Ook tempel IV en V vertonen mankementen. Met de restauratie van tempel V worden flinke vorderingen gemaakt. Tempel II staat er nog het beste bij, maar die is tijdens de restauratie ook voor driekwart herbouwd. De graffiti op de tempels, veroorzaakt door toeristen, is ook een probleem. Tevens wordt de natuur aangetast vanwege het toenemende toerisme en de stropers die op beschermde diersoorten jagen. Wie precies verantwoordelijk is voor dit verval is moeilijk vast te stellen. In ieder geval is geldgebrek de belangrijkste oorzaak. Het park heeft al jarenlang te weinig toezicht. Omdat Tikal in 1979 door de UNESCO tot cultureel erfgoed van de wereld werd verklaard, heeft de regering bij deze instantie aangeklopt voor financiële steun, zodat meerdere restauraties kunnen plaatsvinden en de natuur beschermd kan worden. Het is te hopen dat er gauw een oplossing gevonden wordt voor dit monument van onschatbare historische waarde. De verhoogde entree is in ieder geval een initiatief.

10 prachtige bestemmingen in Het museum en Guatemala