Tokyo

Swipe

De wijk Ueno

Van oorsprong was de wijk Ueno een kleine tempelstad, Shitamachi genaamd, die zich rondom de tempel Kan-eiji uitstrekte. Deze tempel had van de voormalige shoguns de taak gekregen om het kasteel van Edo met behulp van geestelijke krachten te beschermen. Het mocht niet baten: in 1868 werd het gehele gebied platgebrand. Alleen de bezienswaardige Kiyomizudo Hall en een vijf verdiepingen tellende pagode herinneren de bezoeker aan het rijke verleden van de tempel Kan-eiji. Na de brand werd het voormalige tempelterrein als stadspark in gebruik genomen.

Tokyo Nationaal Museum, dierentuin en andere musea

Voorts hebben veel musea hier hun deuren voor het publiek geopend, waaronder het Tokyo Nationaal Museum (geopend: dinsdag t/m zondag van 9.00 tot 16.30 uur). Dit museum is met 87.500 kunstvoorwerpen het grootste van Japan; het staat vol met historische voorwerpen uit Japan en andere Aziatische landen. Andere bekende musea in dit gebied zijn: het metropolitisch kunstmuseum, het nationale museum voor oosterse kunst, het nationale wetenschapsmuseum en het kunstmuseum Uenono mori.

De Ueno Zoo is de grootste dierentuin van Japan. Zeer fraai is het bijbehorende aquarium dat u aan de oever van de vijver Shinobazu kunt vinden. Voorts leeft er in de dierentuin een aantal pandaberen. Aan de zuidkant van de vijver Shinobazu staat het folkloremuseum (het Shitamachi Fuzoku Shiryokan), waar u nog de sfeer kunt proeven van het dagelijks leven in de vroegere tempelstad Shitamachi.

Generaal Saigo

In de onmiddellijke nabijheid van dit museum staat een 3,63 m hoog bronzen standbeeld van generaal Saigo Takamori. Generaal Saigo is een nationale held. De 'grote Saigo' werd in 1827 op het eiland Kyushu geboren. Hij leidde een opstand tegen de keizer. Saigo zelf beschouwde deze rebellie niet als een actie tegen de keizer, maar eerder tegen diens eigenzinnige adviseurs. De opstand op Kyushu werd onderdrukt en de generaal verloor daarbij, in 1877, het leven. Toch was het dezelfde Saigo die in 1868, in de slag om Edo, de stad redde van haar ondergang. Met deze daad, die het einde van de shoguns Tokugawa inluidde, presenteerde hij zich als een der voornaamste initiatiefnemers van de Meiji-restauratie.

Het heiligdom Toshogu

Ten zuiden van de dierentuin staat het heiligdom Toshogu (geopend: dagelijks van 9.00 tot 17.00 uur). Het heiligdom stamt uit de zeventiende eeuw. Langs de toegangsweg naar het heiligdom staan honderden bronzen lantaarns. Al deze lantaarns zijn aan de shoguns Tokugawa geschonken door feodale kasteelheren.

Het JR-station Ueno

Het JR-station Ueno fungeert in Tokyo als het centrale station ten behoeve van lange-afstandsverbindingen met het noordelijk deel van Japan. Rondom dit treinstation kunt u tegen redelijke prijzen uw inkopen doen, bijvoorbeeld op de zogenaamde markt Ameyoko, die zich tussen de stations Ueno en Akachimachi uitstrekt.

Het heiligdom Yushima Tenjin

Ten slotte kunt u in het zuidelijk deel van de wijk Ueno een bezoek brengen aan het heiligdom Yushima Tenjin. Daar worden de stoffelijke resten bewaard van Michizane Sugawara, een befaamd geleerde uit de zestiende eeuw. Als in het voorjaar de schoolexamens naderen, trekken veel studenten zich op het tempelterrein terug om te bidden voor steun tijdens de komende examens. Eind februari tonen de alom aanwezige pruimebomen op het tempelterrein hun fraaie bloesems.

Trein en metro Ueno:

Neem de Yamanotelijn of de metro en stap uit op het station Ueno. Of neem de metro en stap uit op het station Ueno-Hirokoji. Voor een bezoek aan het heiligdom Yushima Tenjin kunt u het beste de metro nemen en uitstappen op het station Yushima.

Hotel Limak Lara

De meest geschikte plek aan de Turkse Rivièra om helemaal 'zen' te worden is het prachtige Hotel Limak Lara. Dit volledig in...

v.a. 659.00 p.p.

Frankrijk > Manche > Pontorson-Standplaats

Camping Haliotis

De camping ligt aan de rand van de stad Pontorson, ca. 10 km ten zuiden van Le Mont Saint-Michel. De verschillende standplaatsen...

v.a. 239.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in De wijk Ueno en Japan