Top 10 bezienswaardigheden op Curacao

Swipe

Wandeling door Otrobanda

Otrobanda, wat letterlijk de andere kant betekent, is een oude volkswijk waar door de jaren heen alle nationaliteiten van Curaçao zich hebben gevestigd. Het is lang armoedig geweest, maar de laatste jaren is de wijk er enorm op vooruitgegaan. Er zijn veel huizen en gebouwen gerestaureerd, het prestigieuze Kurá Hulandacomplex ligt in het hart van de wijk, het ziet er weer goed uit. Er worden allerlei leuke, informatieve wandelingen door de stad georganiseerd, waaronder die van Jopi Hart. Hart groeide op in Otrobanda en vertelt op humoristische en persoonlijke wijze over dit levendige stadsdeel. Hij laat zien hoe de families vroeger rond hun hofjes (kurá) leefden en wat er allemaal gedaan is om deze wijk weer op te knappen. Ook wijst hij aan waar de oude en nieuwe architectuur samenkomen en waarom de gebouwen en straten er zo uitzien. De wandeling is aan het einde van de middag, als de ergste hitte voorbij is, en duurt een paar uur. Jopi Hart vertrekt iedere woensdag om 17.15 uur bij het monument op het Brionplein in Otrobanda. tel. 7673798. Kosten: 12, 50 NAfl. p.p..

Voor meer stadwandelingen, onder andere van de architecten/stedebouwkundigen Anko van der Woude en Michael Newton, zie Excursies.

Maar je kunt natuurlijk ook op eigen houtje Otrobanda verkennen, te beginnen bij het Brionplein (met standbeeld), dat vernoemd is naar de Curaçaose onafhankelijkheidsstrijder Pedro Luis Brion. Via de drukke Breedestraat, waaraan de typisch Curaçaose winkels liggen, en via de straten en stegen achter deze straat slinger je door deze kleurrijke buurt. Loop als je de Breedestraat ingaat eerst eens het complex van Kurá Hulanda op, het ligt rechts aan het begin van de Breedestraat. Je krijgt een goed beeld van hoe er vroeger geleefd werd, de oude Curaçaose huisjes zijn gerestaureerd en veranderd in hotelkamers. Het museum is zeer de moeite waard als je meer wilt weten over de achtergronden en geschiedenis van de slavernij. Er zijn rondleidingen in dit museum, maar je kunt ook goed alleen door het museum dwalen. Op het terras van het -museumrestaurant kun je lekker lunchen, maar er zijn ook talloze (goedkope) plekken in Otrobanda om iets te eten.

Loop vervolgens de Breedestraat verder in en let op de typische Otrobanda-huizen en de lekkere drukte op straat (vooral op zaterdag!). Links vind je de Santa Anakerk, rechts voorbij het viaduct een snèk om even uit te blazen met een pastechi of broodje. Tegenover deze snèk is de oude, wonderschone en altijd lawaaïige Nettobar gevestigd, een begrip op het eiland.

Duik dan de straatjes en stegen links achter de Breedestraat in en verbaas je erover hoe schoonheid en verval zo dicht bij elkaar liggen. Loop vervolgens via de steegjes en straten weer richting het Brionplein en bezoek nog even het Riffort. Dit fort werd in 1828 gebouwd om de haven te bewaken, vanaf daar heb je een mooi uitzicht op Punda. Binnen kun je bij diverse restaurants prima eten en in de galeries kunst bekijken, er zijn inmiddels veel winkeltjes gevestigd. Bij het Riffort staat ook het gedenkteken van de slavenopstand van 1795.

Als je je wandeling wilt uitbreiden, loop dan helemaal langs de kade: eerst de kraampjes met souvenirs en verse vruchtensapjes, de Koningin Emmabrug (pontonbrug), het café Habana op het Brionplein (in het oudste, dieprode gebouwtje), het helderblauwe Hotel Otrobanda (met op de eerste verdieping het goede restaurant La Bahia met uitzicht op de Handelskade), de cruiseterminal en Teatro Luna Blou. Op de kop van de Hoogstraat vind je Villa Belvedère, een neoclassicistisch gebouw uit 1864 van de toenmalige procureur van de koning. Daarnaast ligt het pand van de Stichting Monumentenzorg en de N.V. Stadsherstel. Het plein is genoemd naar de ontwerper van de pontonbrug, Leonardo B. Smith.

10 prachtige bestemmingen in Wandeling door Otrobanda en Curaçao