Tramuntana Gebergte

Swipe

Deià

De huizen van het dorp Deià liggen in het Tramuntana gebergte tegen de dalwanden van een uitgedroogde rivierbedding. Alleen in perioden van regenval vult de bedding zich met snelstromend water. Boven het dorp troont de 1062 m hoge berg Es Teix. Deze berg is vanuit Deià te beklimmen. In Deià wonen verhoudingsgewijs veel kunstenaars; vandaar dat er veel galerieën zijn waar zij hun kunstwerken verkopen. Deià was onder andere de woonplaats van de Catalaanse schrijver Santiago Rusinyol en de Engelse schrijver Robert Graves. In het landhuis S'Estaca, dat eens in het bezit was van de aartshertog Luis Salvador, woont de Amerikaanse filmster Migael Douglas.

Bezienswaardigheden Deià 

Het dorp zelf is een fraai voorbeeld van volksbouwkunst. Houten bordjes verwijzen naar het gemeentehuis (ayuntament), het museum voor kunst en archeologie van Deià   (museu), de hooggelegen en bezienswaardige begraafplaats (cementen) en de 18e-eeuwse Joan Baptistakerk (esglesia). Door de straten van Deià is een kruisweg uitgezet met uit tegels bestaande altaarstukken, leder altaarstuk beeldt een statie uit; het herdenkt de lijdensweg van Jezus van Nazareth vanaf zijn veroordeling tot aan zijn dood.

Parkeren in Deià kan problemen opleveren, omdat er slechts een paar parkeerplaatsen zijn die snel vol raken.

Llucalcari

Langs de weg van Deià naar Sóller ligt Llucalcari, een dorpje waar de kunstenaar Picasso enige tijd woonde en werkte.

Cala de Deià

Verder kunt u vanuit Deià een bezoek brengen aan het nabijgelegen Cala (de) Deià, een klein vissersdorpje. De wandeling naar Cala (de) Deià is een verademing, maar u kunt de kleine vissershaven ook per auto bereiken.

10 prachtige bestemmingen in Deià en Mallorca