Tramuntana Gebergte

Swipe

Klooster van Lluc

Tijdens een wandeling door de bergen vond de Arabische jongen Lluc een merkwaardig beeld van een zwarte vrouw. Vol verbazing bracht de tot het christendom bekeerde Lluc het beeld naar de priester van de Sant Perekerk in Escorga. De priester had onmiddellijk door dat het een afbeelding van de Heilige Maagd Maria betrof en plaatste het beeld in de kerk op het hoogaltaar. Tot zijn grote schrik was het beeld de volgende morgen verdwenen. De dorpelingen vonden het beeld terug op de plaats waar Lluc het beeld had gevonden. Wederom plaatste men het beeld van de Zwarte Maria (La Moreneta) in de kerk, maar ook nu verdween het beeld op mysterieuze wijze. Toen het beeld weer op de oorspronkelijke vindplaats bleek te liggen, besloot men dat men op deze vindplaats een kerk en een klooster moest bouwen.

Zwarte Madonna

De verering van een zwarte madonna was in de Middeleeuwen heel gewoon. Bekende voorbeelden zijn: de madonna van Candelaria op het eiland Tenerife en de Vierge Noir (zwarte madonna) van Rocamadour in de Franse landstreek Quercy. Deze Mariabeelden waren verantwoordelijk voor tal van mirakels. Troubadours, zangers en verhalenvertellers verspreidden de wonderbaarlijke gebeurtenissen. Met als gevolg dat duizenden pelgrims naar deze madonna's trokken. Ook nu nog bezoeken talloze bedevaartgangers de kloosterkerk van Lluc met de Mariakapel waar La Moreneta (zwarte madonna) een plekje heeft gevonden.

Huidige klooster van Lluc

Het huidige klooster van Lluc stamt uit de 13e eeuw, al neemt men aan dat er op deze plek al voor de komst van de Romeinen een heiligdom stond. De tempeliers waren de eersten die hier in de bergen een altaar voor Maria oprichtten. De kleine kapel werd al snel een belangrijke bedevaartplaats en in de 14e eeuw legde men een trap aan naar de top van de heuvel naast het klooster. Langs deze trap plaatste men zeven monumenten ter ere van Maria; op de top plaatste men een kruis. Er leiden twee trappen omhoog naar de top van de heuvel; neem de linkse. Deze trap begint links van het klooster van Lluc; in 10 min. staat u op de top. Vanaf de top heeft u een goed uitzicht op de vallei van Lluc. Alle pelgrims beklimmen de heuvel om te bidden bij de monumenten voor Maria.

Basilica de la mare de Deu de Lluc

In 1531 installeerde paus Clement VII zes koorknapen die hier studeerden en leerden zingen. De school bestaat tot op de dag van vandaag. Iedere dag kunt u om 11.15 uur de zogenoemde blauets horen zingen, de heilige mis begint om 11.30 uur (zondags om 11.00 uur). In 1586 werd de kapel te klein en begon men met de bouw van accommodatie voor de pelgrims. De barokke kloosterkerk (Basilica de la mare de Deu de Lluc) of basiliek stamt uit de 17e eeuw. Zowel het gebedshuis als het hoogaltaar werd ontworpen door Jaume Blanquer. In 1884 werd de zwarte madonna in de Mariakapel van de kloosterkerk geplaatst. 12.000 gelovigen waren bij deze plechtigheid aanwezig. Sinds 1891 wordt het gebouw onderhouden door missionarissen van het heilige hart en door franciscaanse zusters. De basiliek heeft een hoogaltaar met een rijkelijk versierde en vergulde achterwand (retabel). Prachtige portretten van heiligen en hoogwaardigheidsbekleders rond het koor en in de koepel kijken op de gelovigen neer. In de koepel staat in medaillons geschreven: Ave Maria. Zware marmeren zuilen ondersteunen het gewelf; kristallen kroonluchters hangen aan het plafond.

Via de kooromgang kunt u in de Mariakapel komen met de beeltenis van Maria met kind op schoot; op het kapsel draagt zij een zilveren kroon. Op het binnenhof van het klooster staat een beeld van bisschop Campius uit 1920.

Museum

In 1952 opende het  (geopend: dgls. 10.00-17.30 uur) zijn deuren om de vele kunstwerken te herbergen, waaronder archeologische voorwerpen, religieus vaatwerk, Chinees porselein en schilderijen van Mallorcaanse kunstenaars. Bijzonder zijn de schilderijen van J. Coll Bardolet.

10 prachtige bestemmingen in Klooster van Lluc en Mallorca