Tramuntana Gebergte

Swipe

Sa Calobra

Sa Calobra is een van de drukst bezochtste toeristische dorpen van Mallorca. De 12 km lange bergweg slingert zich door de kalkstenen rotsen van het Tramuntana gebergte naar dit bekende kustplaatsje. De smalle weg naar Sa Calobra toe werd ruim zestig jaar geleden in de rotsen uitgehakt en is op zichzelf al een bezienswaardigheid. Met als gevolg dat het hier overdag zeer druk kan zijn. Zorg dan ook dat u zo vroeg mogelijk naar Sa Calobra rijdt; u heeft dan de minste kans op verkeersopstoppingen. Parkeer uw auto aan de rand van het dorp.

Beneden in het dorp Sa Calobra slaat u rechtsaf. U wandelt dan langs de hoge kliffen naar de plek waar de 4 km lange Torrent de Pareis in zee uitmondt. Bij het kleine strand liggen meestal enkele pleziervaartuigen voor anker. De kiezelstenen wijzen erop dat het strand steil afloopt; let dus op uw kinderen!

Torrent de Pareis

Voorbij de 200 m lange voetgangerstunnel door de rotsen begint de kloof. Vanaf hier kunt u een wandeling door de Torrent de Pareis maken. De wandeling is zwaar en alleen te maken door mensen met een goede conditie. U kunt echter wel zonder problemen een stukje de kloof inwandelen om te genieten van de 300 tot 400 meter hoge rotswanden van de kloof. In de kloof groeit het zeldzame plantje Aloc. In het algemeen is het niet aan te bevelen om de gehele 6 uur durende wandeling door de kloof Torrent de Pareis vanaf deze plaats te maken, omdat u de bedding stroomopwaarts (omhoog) moet volgen. In het voorjaar, najaar en de winter en tijdens perioden met veel neerslag is deze wandeling gevaarlijk. Het snelstromende water kan dan razendsnel stijgen! Echter, ook zomers moet u minimaal in het bezit zijn van bergschoenen en touwen. Verder moet u over een goede conditie beschikken en kunnen zwemmen. De wandeling moet zo vroeg mogelijk beginnen en indien mogelijk in het gezelschap van een gids. De beste plaats om de wandeling te beginnen ligt in Escorsa (Escorca; met restaurant), gelegen aan de doorgaande weg naar Lluc; u loopt dan stroomafwaarts (omlaag). De Sant Perekerk (San Pedrokerk) van Escorsa is een van de eerste gebedshuizen die de christenen na de verovering van Mallorca bouwden. Via een wandelpad bereikt u na ruim een uur lopen de kloof Torrent de Pareis, vandaar volgt u de bedding omlaag naar zee.

Tijdens de afdaling moet u op twee plaatsen letterlijk springen, zorg dus dat u goed ter been bent. Koop vooraf een van de speciale wandelgidsjes die de wandeling door de kloof beschrijven. Zorg altijd voor ruim voldoende eten en drinken, en bescherm uw hoofd tegen de fel schijnende zon.

Cala Tuent

Als u Sa Calobra verlaat, dan passeert u na ongeveer 2,5 km rijden de afslag naar het strandje van Tuent (Cala Tuent). Vanaf hier moet u nog 3 km rijden om het strandje van Tuent te bereiken.

Ermita de Sant Llorenc

Onderweg kunt u een bezoek brengen aan de 13e-eeuwse Ermita de Sant Llorenc, een kapel waar kluizenaars eeuwenlang in afzondering woonden.

10 prachtige bestemmingen in Sa Calobra en Mallorca