Tramuntana Gebergte

Swipe

Sóller

Uit welke richting u ook komt, de weg naar Sóller blijft een belevenis: komende vanuit de richting Banyalbufar (via Valldemossa en Deia) passeert u enkele bekende uitzichtspunten; de weg van Palma naar Sóller (C-711) slingert via tientallen haarspeldbochten over het Tramuntana gebergte heen en daalt vervolgens weer af naar het stadje Sóller. De laatstgenoemde route kunt u ook met een elektrische trein uit 1929 afleggen. U kunt Sóller ook via de autotunnel bereiken die de afstand tussen Palma en Sóller met 7 km verkort. De bouw was nog een hele toer, omdat de bouw verscheidene malen stil kwam te liggen in verband met omkooppraktijken. Ik raad u echter aan om de weg over de pas te nemen, gezien de fraaie uitzichten. Sóller ligt in de Vallei van de Sinaasappels (Valle de los Naranjos), een naam die verwijst naar de vele boomgaarden. De export van sinaasappels en citroenen naar de zuidkust van Frankrijk legde het stadje geen windeieren; de vele fraaie 19e-eeuwse herenhuizen zijn de stille getuigen van deze periode. In de omgeving van Sóller kunt u prachtige wandelingen maken, onder meer naar Biniaraix, Fornalutx, Sa Figuera en Ses Tres Creus.

De spoorverbinding Palma-Sóller

Op het einde van de vorige eeuw wilde men de verbindingen tussen de hoofdstad Palma en Sóller verbeteren; de keuze viel op een spoorverbinding. De locomotieven uit die periode verzorgen tot op de dag van vandaag de verbinding tussen Palma en Sóller (reistijd: 1 uur). In Sóller kunt u overstappen op de tram naar Port de Sóller (reistijd: 30 min.), de haven van Sóller. Deze tram met zijn open rijtuigen stamt uit 1913. Meer informatie over deze bijzondere spoorverbinding vindt u hier.

De stad Sóller

Het Placa (de Sa) Constitució (Plaza Constitucion) ligt in het hart van het stadje Sóller. Het treinstation van Sóller ligt op 100 m ten zuiden van dit plein; de tram naar Port de Sóller heeft zijn beginpunt bij het treinstation, maar rijdt via het Placa Constitució.

San Bartolomékerk

Het aangezicht van het plein wordt gedomineerd door de San Bartolomékerk (geopend: ma.-vr. 10.30-12.30 uur en 14.30-16.30 uur, za. 9.00-13.00 uur). Het gebedshuis dateert uit 1248, maar het werd in 1561 verwoest door moren die het stadje veroverden. Inde 17e eeuw opende de kerk opnieuw zijn poorten voor de gelovigen; het deels barokke interieur stamt uit deze periode. Ook daarna werd het aangezicht van dit gebouw nog verscheidene malen gewijzigd. Het ingrijpendst was de vernieuwing van de voorgevel door Rubió i Bellver in het begin van de 20e eeuw. Deze neogotische voorgevel is een goed voorbeeld van de Catalaanse school. De 14 kapellen in het gebedshuis stammen deels uit de 17e en deels uit de 18e eeuw. De vele barokke en gotische altaarstukken in deze kapellen zijn zeer bezienswaardig. Een hoogtepunt vormt de kapel van San Bartolomé (de heilige Petrus). Deze kapel werd Pas in 1911 vervaardigd door Guillwem Galmés. Een ander beeld van San Bartolomé staat centraal in de achterwand van het hoofdaltaar. Links van de San Bartolomékerk staat de Banco Central Hispano. Dit bankgebouw werd in 1889 gebouwd door de architect Joan Rubio met geld van teruggekeerde emigranten. 

Carrer Gran

Ten westen van het Placa Constitició in Sóller loopt de Gran Via of Carrer Gran, een rechte straat die uitmondt bij het Placa America. Langs deze weg staan verscheidene herenhuizen met neogotische stijlelementen.

Mercado Sóller 

De markthal (mercado) van Sóller vindt u aan het Plaga Mercat, gelegen ten noorden van het Placa Constitució en vandaar bereikbaar via de C. Vives. Het gebouw stamt uit 1952 en biedt ruimte aan verkopers van groente, fruit en bloemen. Naast de markthal is er op zaterdagochtend een openluchtmarkt.

Museu del Casal de Cultura

Op zo'n 150 m ten westen van de markthal staat aan de C. De Sa Mar nr. 9 het Museu del Casal de Cultura (geopend: zo.- vr. 11.00-13.00 uur en 17.00-20.00 uur; feestd. gesl.), een volkenkundig museum in een herenhuis uit 1740.

Alqueria del Comte

De C. San Lluna in Sóller loopt vanaf het Plaga Constitució in oostwaartse richting naar de Alqueria del Comte, een voormalig dorpje dat door de uitbreidende bebouwing van Sóller is opgeslokt. Aan de rechterzijde van de C. San Lluna vindt u achtereenvolgens het Casa la Luna, een 15e-eeuws herenhuis met in de gevel een zandstenen afbeelding van de maan, en het Ca'n Prunera, een woning met een fraaie modernistische voorgevel uit 1911.

In de stadswijk Alqueria del Comte kunt u een bezoek brengen aan de kapel Sant Felip Neri.

Biniaraix

Nog verder oostwaarts ligt het bezienswaardige dorpje Biniaraix, een rustig bergdorpje gelegen bij de ingang van de Biniaraixkloof. In het centrum van het dorpje Biniaraix ligt het Placa Concepció. U kunt vanuit Sóller naar Binairaix wandelen, de totale afstand is 1,3 km.

Museu Balear de Ciències Naturals (Jardin Botanico)

Langs de doorgaande weg Deia-Palma (C-711) kunt u de Jardin Botanico vinden, een botanische tuin die bij het Museu Balear de Ciències Naturals hoort (geopend: zomers di.-zo. 10.30-13.30 uur en 17.00- 20.00 uur, 's winters di.-zo. 10.30-13.30 uur en 15.30-17.00 uur; feestd. 11.00-13.30 uur). Het museum Museu Balear de Ciències Naturals behandelt de geologie en het planten en dierenleven op de Balearen. In de botanische tuin groeien planten die op de Balearen voorkomen.

Hotel BG Java

Op korte afstand van het C'an Pastilla strand ligt Hotel BG Java. Dit hotel heeft moderne kamers voor een comfortabel verblijf. En...

v.a. 404.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Sóller en Mallorca