Tucumán en omstreken

Swipe

Naar de Ruïnes van Quilmes

Amaichá del Valle 

Dit dorpje van nog geen 5000 inwoners zegt 360 dagen zon per jaar te hebben en dat laten ze merken met een bord met Bienvenidos, al mejor clima del mundo (welkom bij het beste klimaat van de wereld). Het ligt 56  km ten noorden van Tafí del Valle aan de RN 38. De weg er naartoe is prachtig en zeker de moeite waard vanwege het gebergte, Abra del Infiernillo (de duivelsberg). 

Vooral vroeg in de ochtend of laat in de namiddag verandert het landschap door de op- of ondergaande zon in gekristalliseerde kleuren, want door het droge klimaat en de hoogte lijken de zonnestralen te reflecteren. 

Maar voor hetzelfde geld hangt er een laaghangende bewolking en rij je door de ‘mist’, die kan soms heel hardnekkig zijn. Als je het zó meemaakt dan doet de naam Abra del Infiernillo, met zijn wisselende aspecten wel recht aan de berg. 

In deze omgeving leefde zo’n 1200 jaar geleden de Cultura Santamaría, een indianenvolk met een hoge cultuur. Er zijn aanwijzingen gevonden dat er al een goed irrigatiesysteem bestond en dat er een ontwikkelde agricultuur van aardappels, maïs, zapallos en noten was. De woongemeenschappen bestonden uit een soort anarchistische confederatie. 

Het dorpje, Amaichá del Valle, zelf heeft een aardig pleintje met een oud kapelletje en een archeologisch museum, Complejo Pachamama. De plaatselijke kunstenaar, señor Héctor Cruz, heeft dit museum opgezet. Het is een combinatie van archeologische vondsten uit de regio en zijn sculpturen, bijeengebracht in een modern gebouw. Vooral zijn werk is van ‘kinderlijke’ eenvoud, maar op een indringende manier krijgt alles iets mystieks door de invloed van de inheemse cultuur. Je moet er zeker een bezoek aan brengen. Je vindt het bij de ingang van het dorp aan de RP 357. 

Dagelijks open van 8-13 uur en van 14 - 18 uur. 's Zondags 9-13 uur en van 14-17 uur. 

Gedurende de drie dagen van carnaval wordt hier het feest van Pachamama gevierd. Pachamama is bij de indianen moeder aarde en de godin van de oogst en daarom het belangrijkste feest in deze regio. Met veel muziek en dans wordt er een oudere dame uit het dorp tot Pachamama gekozen 

Als hoogtepunt van deze fraaie route zijn de ruïnes van de indianencitadel Quilmes. Deze liggen 20 km ten noorden van Amaichá aan de ruta provincial 40. 

Quilmes

Vijf kilometer vanaf de weg (RP 40), aan de voet van de heuvels, liggen de ruïnes van Quilmes die in 1978 voor een deel gerestaureerd zijn. Wat je ziet zijn de fundamenten van de citadel en woongemeenschappen. Hier woonden zo’n 900 jaar geleden meer dan 5000 mensen. Een mooie wandeling kun je maken langs de patio’s, de dikke muren en pleintjes. Het is net een doolhof, allemaal verschillende rechthoeken met steeds een smalle ingang en trappetjes. Je moet zeker naar boven wandelen, vanwaar je een schitterend overzicht hebt over deze ruïnes en de hele omgeving. Hiervandaan lijkt het net een natuurlijk amfitheater, dat in bezit is genomen door duizenden grote cactussen. Boven woonde de keizer met zijn familie (zij hadden 40 à 50 woningen), in het midden de administratieve klasse en beneden de werkende klasse. 

Tot eind 15de eeuw leefde deze gemeenschap in rust en vrede, toen hun leven verstoord werd eerst door aanvallen van de Inca’s en daarna begin 17de eeuw door de Spanjaarden. In 1665 werden deze indianen, Los Quilmes, na tientallen jaren oorlog voeren uiteindelijk verslagen. Omdat het hier bijna nooit regent, hadden de indianen een irrigatiesysteem in de bergen aangelegd om het regen- en bergwater op te vangen. De Spanjaarden vernielden dit systeem en zodoende moesten de inwoners capituleren. De citadel werd grotendeels verwoest en de laatste 250 families werden afgevoerd naar een klooster nabij Santa Cruz in de buurt van Buenos Aires en dit kreeg later de naam van ... Quilmes! Ja zeker waar ‘s lands bekendste bier vandaan komt! Bij de ingang is een klein interessant museum en een goed hotel met restaurant van señor Héctor Cruz. 

Met de bus zijn de ruïnes moeilijk te bereiken. Empresa Aconquija gaat van Calafate naar Santa Maria en stopt bij de afslag naar de ruïnes, maar dan is het nog een goede 5 km wandelen. Je kunt ook de bus van Tafí del Valle naar Calafate nemen; deze stopt ook bij de afslag. 

 

10 prachtige bestemmingen in Naar de Ruïnes van Quilmes en Argentinië