Turijn/Torino

Swipe

De Mole Antonelliana en de oevers van de Po

Piazza Vittorio Veneto is een groot langwerpig plein, grenzend aan de Po. De Via Po is een brede boulevard uit 1673, die leidt naar het piazza Castello. Een dwarsstraat, de Via Montebello, leidt naar de Mole Antonelliana, gebouwd door Antonelli in 1863, een beeldmerk van de stad en 167 m hoog. Oorspronkelijk werd het gebouwd als synagoge maar nu is het het tentoonstellingsgebouw. Hier is nu gevestigd het Museo Nazionale del Cinema. Van een 85 m hoog platform heeft men een prachtig uitzicht op de stad met de Alpen als achtergrond.

De Galleria dell'Accademia Albertina heeft schilderijen van Piemontese en Toscaanse meesters. Aan de Via Po staat ook het universiteitsgebouw uit 1713.

Van piazza Vittorio Veneto, over de Ponte Vittorio Emanuele I, de oudste stenen brug, komt men bij de kerk Gran Madre di Dio, gesticht ter gelegenheid van de terugkeer van de Savoyes in 1814, na de val van Napoleon. Zij werd gebouwd in 1827-31 door F.Buonsignori in neoklassieke stijl, rond van vorm, naar voorbeeld van het Pantheon van Rome. Boven de rivier, op de Monte Cappuccini, staat de kerk Santa Maria del Monte, met een hoge koepel en rijk met marmer versierd, gebouwd in 1583-96 door A.Vitozzi.

Hiernaast staat het Museo Nazionale della Montagna 'Duca degli Abruzzi', met een rijke collectie en documentatie over de bergen, het alpinisme, de geologie, cultuur en bevolking, ook van buiten Europa.

Parco Valentino is een openbaar park op de linkeroever van de Po, aangelegd in 1850. Hierin staat het grote Castello del Valentino, gebouwd tussen 1630 en 1660 door Carlo di Castellamonte en zijn zoon, naar voorbeeld van Franse kastelen, met de grootse gevel in de richting van de Po. Links is de toegang tot de Hortus Botanicus uit 1729. Verderop aan de rivier staat het complex 'Borgo e castello medievale', een huizengroep met kasteel uit de Middeleeuwen, gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1884.

Aan de zuidkant van het park staat het expositiepaleis Torino Esposizioni uit 1938, deels ontworpen door Pierluigi Nervi en Riccardo Morandi. Het Museo dell'Automobile 'Carlo Biscaretti' laat de geschiedenis van auto's en motoren zien. Landinwaarts, aan de Via Nizza, staan de Fiat Lingotto gebouwen van FIAT. Dit fabrieksgebouw, ontworpen door G.M.Trucco in 1914, met een testtrack op het dak is door Renzo Piano in 1994 compleet verbouwd tot expositiecentrum en auditorium, met winkelgalerij en restaurant.

Er worden grote shows gehouden, zoals de internationale boekenmarkt en autosalons. Bovenop het gebouw is een futuristische opbouw gemaakt, bijgenaamd 'Lo Scrigno' (de schrijn), waarin topstukken uit de privé-collectie schilderijen en beelden van het echtpaar Giovanni en Marella Agnelli worden geëxposeerd.

General Massena

General Massena, Narzole (Piemonte) Strada Provinciale 217 12041   Narzole Italië General Massena ligt in Narzole en beschikt over 5 accommodaties. General...

v.a. 1174.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in De Mole Antonelliana en de oevers van de Po en Piemonte