Turijn/Torino

Swipe

Het nieuwe stadshart en de belangrijke musea van Turijn

De laat zestiende-eeuwse ommuring, waarmee Turijn het Franse beleg van 1706 had afgeslagen, werd tijdens Napoleon afgebroken. De Via Roma, de bekendste straat en de as van een barok-uitbreiding, vernieuwd begin 20e eeuw, is nog steeds de 'salon' van de stad. Ook de Via Pietro Micca, met gebouwen in eclectische stijl, is een elegante straat.

Over de boomrijke brede Corso Vittorio Emanuele, die dwars door het moderne Turijn loopt, bereiken we de Galleria d'Arte moderna e contemporanea. Dit museum, aan de Via Mangenta 31, bezit een van de rijkste verzamelingen kunst van eind 19e eeuw tot nu. Er zijn werken van veel 19e-eeuwse Piemontese kunstenaars te bewonderen. Maar ook van andere Italiaanse en buitenlandse kunstenaars van naam en faam.

Iets verder in Via Bricherasio 8 staat het Museo Civico Raccolte di Numismatica, Etnografia e Arti Orientali met een verzameling Griekse, Romeinse, Byzantijnse, middeleeuwse en nieuwere munten, zegels en medailles, verder etnografica uit Afrika, Amerika, Oceanië, India, China en Japan. Verder over de Corso Vittorio Emanuele in oostelijke richting komt men bij het station Porta Nuova uit 1860/68, typisch voor de bouwstijl van toen. Aan het piazza San Carlo en de Via Roma staan elegante winkels met portalen. De palazzi aan het plein zijn deels 17e-eeuws. Aan de zuidzijde staan de kerken Santa Cristina met de gevel van Juvarra, en de San Carlo. Midden op het plein staat het bekende ruiter standbeeld van Emanuele Filiberto door C.Marochetti (1838), bijgenaamd 'caval d'brons'.

De wijk ten zuidoosten van piazza Castello werd van 1673 af in de Piemontese barokstijl bebouwd. Hier staan ook de twee meest prestigieuze musea van Turijn, de Galleria Sabauda en het Egyptisch museum. Het Palazzo Carignano is gebouwd door Guarini in 1679/84 voor de Carignanotak van de Savoye-familie. Hier werden koning Carlo Alberto (1798) en Vittorio Emanuele II(1820) geboren. Het gebouw was de zetel van het parlement van het koninkrijk Sardinië/Piemonte. In dit paleis werd in 1861 het koninkrijk Italië uitgeroepen. Ook het eerste Italiaanse parlement zetelde hier tot 1865.

Het paleis huisvest nu het Museo Nazionale del Risorgimento, met de grootste verzameling documenten en voorwerpen uit die periode, over de 'helden van de eenwording', Garibaldi, Cavour, Mazzini, koning Vittorio Emanuele II e.a. Ook is er een afdeling over het verzet in de Tweede Wereldoorlog.

Palazzo dell'Accademia delle Scienze

Dit indrukwekkende barokgebouw, ontworpen door Guarini in 1678, bevat thans de twee belangrijkste kunstverzamelingen van Turijn, de Galleria Sabauda en het Egyptisch museum.

De Galleria Sabauda

Op de 2e en 3e verdieping van het palazzo zijn schilderijen tentoongesteld van Piemontese schilders uit de 15e eeuw, zoals d'Alba, Ferrari en Giovenone, de Toscaners B.Daddi, Frà Angelico, Pollaiolo en Bronzino, uit Veneto en Venetië Mantegna, Veronese, Tintoretto, Bassano, andere Italianen uit de 17e en 18e eeuw: Carracci, Reni, Strozzi, Tiepolo, Bellotto, Ricci en Guardi. Van uitzonderlijk belang zijn de Vlaamse en Hollandse meesters: Jan van Eyk, Memling, Rogier van der Weyden, Gerard Dou, Rembrandt, Ruysdael en Potter. In de collectie-Collino bevindt zich een Madonna van voor Giotto.

Het Museo Egizio bevat, na Caïro, de grootste en belangwekkendste verzameling Egyptische kunst ter wereld. Op de begane grond bevinden zich vooral beelden van farao's, op de verdieping sarcofagen, mummies, vazen, wapens, papyri en andere grafvondsten.

De kerk San Filippo Neri uit 1675, naast het museum, voltooid door Juvarra in 1730, is rijk versierd met marmer, stucco en schilderijen.

10 prachtige bestemmingen in Het nieuwe stadshart en de belangrijke musea van Turijn en Piemonte