Tussen Moskou en Sint-Petersburg

Swipe

Tver

Tver wordt al in kronieken uit 1164 vermeld en kent dus een lange geschiedenis. Maar door allerlei verwoestingen en veroveringen (achtereenvolgens kwamen Mongolen, Ivan III, Ivan IV en Polen langs) is er weinig ouds overgebleven. Na de 14e eeuw viel Tver toe aan het vorstendom Moscovië. Het is een ruime stad met een herkenbaar stratenpatroon. De meeste bebouwing dateert uit de 18e eeuw, toen de stad na een verwoestende brand herbouwd werd en Jekaterina hier ook een paleisje liet neerzetten, Poetevoj Palast. In dit barokke reispaleis uit 1775 (dat overigens zwaar verwaarloosd is) is een klein museum met een goede collectie van Russische schilderijen.

Kalinin

Het perkje ervoor met een standbeeld van Michaïl Kalinin is beter onderhouden. Deze oude bolsjewiek, geboren in een dorpje vlak bij Tver, was president van de nog jonge Sovjet-Unie van 1919 tot vlak voor zijn dood in 1946. Hij overleefde dus Stalins zuiveringen, al zat zijn vrouw tijdens WO II wel in een werkkamp. Tver heette na zijn dood tot 1990 Kalinin. Naast Tver is nog een grote stad naar hem vernoemd, het vroegere Königsberg aan de Oostzee dat nog steeds Kaliningrad heet. Ook zijn er vijf Russische dorpen die Kalinino heten; al met al wel heel veel eer voor een betrekkelijk onaanzienlijke man. In Tver is op Triochsviatskaja oelitsa ook een bar met de naam Kalinin, waarin veel Sovjet-memorabilia te zien zijn.

Sovjetsfeer aan de Volga

De markantste gebouwen van Tver staan aan de hoofdstraat Sovjetskaja: het Regionaal Museum, het theater en de Oespjenski sobor. De Sovjetsfeer is nog volop voelbaar in deze typisch Russische provinciestad. Het verval wordt nog volop in ere gehouden met brokkelig plaveisel en afbladderende gebouwen. In het volkspark zorgen armetierige draaimolens voor groot plezier. Via dit park komt u bij de Volga, die hier zo kort na haar oorsprong al flink breed is. Aan de boulevard leunt Poesjkin met een hoge hoed op tegen het hek. Aan de overkant van de Volga staat een standbeeld van de reizende koopman Afanasi Nikitin. Hij ondernam al in rond 1475 een riskante tocht naar Indië die hem heel rijk maakte. Zijn reisverslag hoort tot de oudste burgerlijke Russische literatuur.

Markt

Aan de overkant van de zijrivier Tmaka is de markt. Daarachter ligt een leuk volksbuurtje met kunstig bewerkte houten huizen. Het middelpunt van de wijk is de kerk Beloi Troitski (Witte Drieëenheid) uit 1564 met zijn zes koepels. Vanwege de stadsbrand in de 18e eeuw is de kerk het oudste gebouw van de stad.

FOX, verre reizen van ANWB | FOX.nl

Tussen Moskou en Sint-Petersburg

10 prachtige bestemmingen in Tver en Rusland