Urbania

Swipe

Urbania

Urbania (6400 inw.), provincie Pesaro/Urbino, aan een bocht van de Metauro, is rijk aan kunstschatten. Het is het vroegere Castel Durate, in de 16e eeuw beroemd om de majolicaproductie, dat zijn tegenwoordige naam kreeg van paus Urbanus VIII in 1638. In het centrum is veel uit de Middeleeuwen en de Renaissance bewaard gebleven.

Het Palazzo Ducale uit de 13e eeuw, verbouwd door Fr. di Giorgio en G. Genga (15e-16e eeuw), huisvest het museum, de pinacotheek en de oude Biblioteca Ducale met uitzonderlijke historische werken.

Bezienswaardig zijn de kerken San Cristoforo, waarvan de bouw begon in de 10e eeuw, later verbouwd en met een nieuwe façade, het Oratorio Corpus Domini uit de 14e eeuw, verbouwd in de 15e en 16e eeuw, met fresco’s van Raffaello del Colle (begin 16e eeuw), de San Francesco uit 1215, later barok verbouwd met portaal naar Ghiberti (15e eeuw) en de Chiesa del Crocifisso, waarin de tombe staat van de laatste hertog van Urbino, Francesco Maria II della Rovere; er zijn schilderijen van Fed. Barocci.

Omgeving

Aan de S.s. 73 naar Sant’Angelo in Vado staat in het Parco Ducale het jachtslot van de hertogen van Urbino, gebouwd door Francesco di Giorgio en G. Genga, een imposante villa op een prachtige, rustige plek.

10 prachtige bestemmingen in Urbania en De Marken