Valletta

Swipe

Musea

Valletta telt een drietal musea die ik als suggestie meegeef om in een reisprogramma op te nemen. The National Museum of Archaeology is gevestigd in de Auberge de Provence uit de 16e eeuw. Alle archeologische vondsten in Malta zijn hier bijeengebracht. Op de vindplaatsen elders op het eiland wordt gebruik gemaakt van replica’s. Tot de belangrijkste stukken behoren zonder twijfel de fascinerende sculptures van de Magna Mater, de ‘Grote Moeder’ of ‘Moeder God’, uit de laatste periode van de kopertijd.

The Nationaal Museum of Fine Art, Malta’s ‘Rijksmuseum’, is evenals het archeologisch museum ondergebracht in een fraai laat-16e-eeuws gebouw dat bekend staat als ‘Admiralty House’ – het is ooit hoofdkwartier geweest van de Britse admiraliteit. Beide musea liggen op loopafstand van elkaar.

Bij de inname van Valletta door Napoleon in 1789, is vrijwel alles van waarde naar Frankrijk verscheept of vernietigd. Toch valt er nog veel moois te zien.

Neem het werk van de Italiaanse meester Mattia Preti (1613-1699). Die heeft grote invloed gehad op de kunst in Malta. Niet alleen in ‘zijn’ 17e eeuw, maar tot ver in de 18e eeuw vond hij bij lokale kunstenaars navolging. Peti decoreerde o.a. de St. John’s Co-Cathedral. Ook de Hollandse school is vertegenwoordigd met werk van Jan van Schorel of een van zijn leerlingen.

Fraai is de collectie Vlaamse wandtapijten die hoofdzakelijk uit de 17e eeuw dateren. Veel tapijten zijn de tijd niet ongeschonden doorgekomen, maar geven een goed beeld van zowel de weefkunst als de smaak van de ridders. De tapijten zijn afkomstig uit het Paleis van de Grootmeesters. Voor de mooiste tapijten moet u in de St. John’s Co-Cathedral zijn. Tot slot zijn er enkele zalen gewijd aan hedendaagse Maltezer kunstenaars waarvan de kwaliteit wisselend is, en er worden regelmatig exposities gehouden van buitenlandse kunstenaars.

In het stervormige fort St. Elmo op de kop van het schiereiland waarop Valletta ligt, is The National War Museum ondergebracht. Ten tijde van de kruistochten beschouwden de Europese vorstenhuizen Malta als een belangrijke voorpost in de strijd tegen de oprukkende islam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog – Malta stond onder Brits bestuur en fungeerde als marinehaven – was de rol van het eiland niet veel anders. Door de strategische ligging in de Middellandse Zee kwam het zwaar onder vuur te liggen van eerst de Italianen en later de Duitsers. Veel historische gebouwen zijn in die tijd in vlammen opgegaan, waaronder het Royal Opera House. Dat is later herbouwd. Het museum wijdt aan deze priode van Malta’s geschiedenis goed gedocumenteerd aandacht.

10 prachtige bestemmingen in Musea en Malta