Varaždin

Swipe

Ludbreg

Ludbreg is in de eerste plaats een pelgrimsoord, een van de oudste ter wereld. Meer dan 500 jaar geleden zag een priester tijdens het opdragen van de mis, het bloed van Jezus, een voorval dat zich daarna nog verschillende malen herhaalde. Die gebeurtenissen waren zo indringend dat reeds in 1513, op 14 april, de toenmalige paus Leo XII de plaats als heiligdom aanwees. Het Kroatische parlement beloofde in 1739 de kapel te vergroten en te restaureren, maar het duurde tot 1933 voordat de belofte gestand werd gedaan. Een gedenksteen herinnert daaraan.

Uiteraard is de kapel niet meer in zijn oorspronkelijke staat. Sv. Nedjelja is aanmerkelijk groter geworden om de grote toeloop van pelgrims het hoofd te kunnen bieden. Het plaatsje zelf dateert uit omstreeks 1320 toen een nederzetting werd gebouwd in het gebied waar eens de plaats Turozijev was.

Het kasteel Bacan wordt gebruikt voor restauratiewerkzaamheden, niet alleen van vondsten uit de Romeinse tijd, maar ook van de mammoeten en olifanten die hier meer dan 3000 jaar geleden geleefd moeten hebben.

10 prachtige bestemmingen in Ludbreg en Kroatië