Varaždin

Swipe

Varaždin

Hoewel uit de geschriften blijkt dat Varaždin al in 1181 bestond (in 1200 werd het zelfs een vrijstad), is er weinig uit het verre verleden overgebleven. Rampen, en vooral branden, teisterden de stad vele malen. Er is echter nog genoeg bewaard gebleven om de stad te betitelen als een van de mooiste barokke steden in Kroatië. Er staan nog vele gebouwen uit de 17e en 18e eeuw, maar toen werd er ook ontzettend veel gebouwd in Kroatië. Bovendien werd Varaždin, met name in dié periode, tot de belangrijkste steden van het land gerekend.

De stad, bekend om z’n weverijen, is een bezoek meer dan waard. Men had een manier verzonnen om de Turken buiten de poorten te houden door de stad als een driehoek te bouwen, hetgeen in het stadscentrum nog wel duidelijk wordt. De muren zijn allemaal geslecht en het enige echt oude overgebleven bouwwerk is de toren van het gemeentehuis, die dateert nog uit 1525. In het uit 1925 daterende stadsmuseum kunt u veel wetenswaardigheden over de stad aan de weet komen, maar een rondgang door de stad of een rit in de omgeving maakt duidelijk dat Varaždin een rol van betekenis moet hebben gespeeld.

Enkele kerken zijn goed bewaard gebleven, al heeft de Mariahemelvaartkerk zwaar te lijden gehad van de burgeroorlog met de Serven. De stad speelde daarin trouwens een belangrijke rol. Hoe vreemd het ook klinken moge: Varaždin wordt veel bezocht vanwege het kerkhof. Men zegt dat het de fraaiste begraafplaats in Europa is en u mag die dan ook beslist niet overslaan. Deze dateert uit 1905 en is aangelegd in Versaillesstijl. Vele monumenten van bekende kunstenaars herinneren aan overledenen.

Het nabijgelegen Varaždin Breg is een uitgaanscentrum van betekenis met diverse attracties, gelegen in een prachtige omgeving met vele wijngaarden. Hier wordt onder andere de bekende graševina verbouwd, maar ook de rieslinger die er verbouwd wordt mag zich in gretige aftrek verheugen. U vindt in het gebied diverse restaurants en er is een motel.

In Zelendvor, eveneens in de buurt, kunnen liefhebbers van de jacht hun hart ophalen, het gebied geniet wereldfaam vanwege z’n jachtmogelijkheden op fazanten, patrijzen, kwartels en andere hoendersoorten. Voor dit doel worden de dieren gekweekt en jaarlijks worden er wel 100.000 van in het gebied losgelaten. Vanuit het gelijknamige hotel worden jachtexcursies georganiseerd (en jachtschotels geserveerd).

Rondreizen

Groepsrondreis Balkan

Dit is een afwisselende reis door 4 verschillende landen; Servië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro en Kroatië. Deze landen maakten deel uit van het voormalig...

v.a. 1449.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Varaždin en Kroatië