Ville De Québec

Swipe

In voorstad Loretteville

Op deze pagina enkele bezienswaardigheden in de voorstad Loretteville aan de noordwestkant van de bovenstad van hoofdstad Ville de Québec van de Canadese provincie Québec.

Parc de la Chute Kabir Kouba

Liefhebbers van fossielen en rotsen kunnen in deze voorstad terecht. Hier is het Parc de la Falaise et de la Chute Kabir Kouba, het park van de steile rots en van de Kabir Kouba-waterval. De toegang is vanaf Boulevard Bastien. Die waterval bevindt zich in de Rivière St.-Charles, is 28 meter hoog en stort in een kloof die tot 42 meter diep is. Een elektriciteitscentrale en drie watermolens haalden er hun energie vandaan. Ruïnes daarvan zijn nog aanwezig. In de oevers van de rivier zijn fossielen gevonden van bijna een half miljard jaar oud. Aan 103 Rue Racine is een informatiecentrum waar een aantal daarvan en andere vondsten te zien zijn. Verder zijn daar displays over flora en fauna in het park. Hier vandaan verzorgen parkwachters ook rondleidingen. Het natuurgebied is open van half mei tot eind oktober. Kabir Kouba is een Algonquin-woord en betekent zoiets als ‘rivier van duizend bochten’.

Site Traditionel Huron

Tegenover het Parc de la Falaise et de la Chute Kabir Kouba ligt het inheemse reservaat Wendake met het dorp Village-des-Hurons. De toegang is vanaf Boulevard Bastien maar ook vanaf Boulevard de la Rivière. Hier is aan 575 Rue Stanislas-Kosca de Site Traditionel Huron Onhoüa Chetek8e. Op authentieke wijze wordt hier de manier gedemonstreerd waarop de voorouders van de huidige bewoners voor de komst van de Europeanen leefden. Inheemse dansen worden uitgevoerd en legendes worden verteld. Je kunt zelfs een reinigingsprocedure ondergaan onder begeleiding van een sjamaan, een inheemse geestelijk leider. Verder zijn er winkeltjes en eetgelegenheden waar inheemse producten verkrijgbaar zijn. In het Huron-Wendat Nation Hotel-Museum kun je inheems eten en slapen. Het hotel had een inheems longhouse als voorbeeld, het museum is gebouwd naar het model van een tipi. Er is een restaurant bij waar onder andere gerechten worden geserveerd die door de Huron-Wendat-cultuur zijn geïnspireerd. In het museum zijn historische en culturele zaken over de levenswijze en gewoontes van dit inheemse volk bijeengebracht, gericht op het leven in de wouden.

Maison Tsawenhohi

Huron-kunst is te bekijken in Maison Tsawenhohi aan 187 Rue Cloutier, eveneens op het Wendake-reservaat. Hier zijn displays met archeologische vondsten, voorwerpen op het gebied van handel, handvaardigheid en jagen, en exposities over de historie van de Huron-Wendat-mensen te bezichtigen. Kunstenaars en ambachtslieden verzorgen van begin mei tot eind oktober demonstraties van het maken van traditionele inheemse gebruiks- en siervoorwerpen. Het huis zelf is tussen 1807 en 1820 gebouwd en is tot half twintigste eeuw bewoond geweest door een reeks elkaar opvolgende reservaat-chiefs.

10 prachtige bestemmingen in In voorstad Loretteville en Oost-Canada