Ville De Québec

Swipe

In voorstad Ste.-Foy

Hier enkele bezienswaardigheden in de voorstad Ste.-Foy van hoofdstad Ville de Québec van de Canadese provincie Québec.

Musée de Géologie René-Bureau

In het verlengde van de Grande Allée, de brede toeristische straat tussen het Parc des Champs-de-Bataille en de parlementsheuvel in Ville de Québec, ligt de Chemin St.-Louis en die gaat als Boulevard Laurier de voorstad Ste.-Foy in. Daar komt hij langs de Université Laval, de eerste Franstalige universiteit van Noord-Amerika en gesticht in 1852. Ze is voortgekomen uit het in 1633 door bisschop De Laval opgerichte Séminaire de Québec. Op het universiteitsterrein is in het Pavillon Adrien-Pouliot aan Avenue de la Médecine het geologiemuseum Musée de Géologie René-Bureau gevestigd. Hier zijn uit de hele wereld afkomstige mineralen en fossielen te zien. De totale collectie bestaat uit meer dan veertigduizend voorwerpen. Daarmee wordt deze de belangrijkste geologische verzameling van de provincie genoemd. Een vijfde ervan is in 35 vitrines te zien.

Jardin Roger-Van den Hende

Op het terrein van de Laval-universiteit zijn ook de botanische tuinen Jardin Roger-Van den Hende. De entree is aan 2480 Boulevard Hochelaga. Op zes hectare grond zijn tweeduizend, voor het merendeel inheemse plantensoorten gekweekt. Vooral de watertuin, de rozentuin, de bomentuin en de rododendroncollectie trekken internationale belangstelling. Naamgever Van den Hende was Belg van geboorte, tuinbouwprofessor en bedenker van deze tuinen. Ze zijn toegankelijk van begin mei tot eind september.

Parc Aquarium

In Ste.-Foy bevindt zich verder het Parc Aquarium du Québec. Buiten zijn wandelpaden langs verblijven met onder andere ijsberen, zeehonden en walrussen. Ook is er een vallei die is gewijd aan het dierenleven in de Fleuve St.-Laurent. In een groot paviljoen zijn aquaria met meer dan 3500 vissen. Een doorzichtige tunnel voert naar een plek waar je volledig omgeven bent door water met meer dan 650 vissen. In totaal herbergt dit park-aquarium meer dan tienduizend zeedieren. Het complex staat op een bosachtig terrein aan 1675 Avenue des Hôtels, uitkijkend op de Fleuve St.-Laurent. 's Winters wordt alles in een speciale verlichting gezet en zijn er ook beeldhouwwerken van ijs.

Pont de Québec en Pont Pierre-Laporte

Het Parc Aquarium ligt naast de bruggen Pont de Québec en Pont Pierre-Laporte. Die overspannen de Fleuve St.-Laurent. De eerste is, naar men zelf zegt, de langste kraagliggerbrug van de wereld. De Pont Pierre-Laporte wordt de langste hangbrug van Canada genoemd. Beide zijn historische monumenten, liggen vlak naast elkaar en hebben een lengte van meer dan 550 meter. Over de Pont de Québec gaat de gewone weg Route 132, de Pont Pierre-Laporte is voor de autosnelweg Autoroute 73. De Pont de Québec was bij de opening in 1917 een spoorbrug. In 1929 begonnen ook auto’s er gebruik van te maken.

10 prachtige bestemmingen in In voorstad Ste.-Foy en Oost-Canada