Ville De Québec

Swipe

Place-Royale in de benedenstad

Op deze pagina enkele bezienswaardige zaken op en rond het plein Place-Royale in de benedenstad van hoofdstad Ville de Québec van de Canadese provincie Québec.

Place-Royale

De wieg van Nieuw-Frankrijk en van Québec heeft gestaan op Place-Royale. Dat koninklijke plein ligt in het hart van de oude benedenstad, grenzend aan het Quartier Petit-Champlain. Hier startte Samuel de Champlain in 1608 met de bouw van de eerste versterkte nederzetting. Doel was bonthandel te drijven met de inheemse bevolking. Die kwam hier al meer dan tweeduizend jaar om op paling te vissen en koper, bonthuiden en etenswaren te ruilen met andere stammen. Na de komst van de Europese kolonisten is het meer dan twee eeuwen lang het middelpunt geweest van handel en scheepsbouw in de Franse kolonie. Net als het Quartier Petit-Champlain raakten daarna ook Place-Royal en omgeving in verval. Sinds de jaren zestig van de 20e eeuw zijn uitgebreide restauraties uitgevoerd. Nu is het plein een van de belangrijkste toeristische attracties van de stad. Er staan historische huizen en winkeltjes rondom. Onder de meeste zijn diepe kelders en tunnels. Een uit 1686 daterend beeld van zonnekoning Louis XIV staat midden op het plein.

Église Notre-Dame-des-Victoires

Op de plaats waar Samuel de Champlain zijn eerste bouwwerk l’Abitation (letterlijk woonverblijf) neerzette, staat nu het kerkje Église Notre-Dame-des-Victoires, Onze Lieve Vrouwe van de Overwinningen. Voor de bouw daarvan in 1688 werden Champlains fundamenten gebruikt. Het kerkje staat aan de zuidzijde van Place-Royale. Binnen valt een gouden hoogaltaar op dat eruitziet als een soort miniatuurvesting met torens en kantelen. Aan het plafond hangen modelschepen, geschonken door zeelieden als dank voor een behouden thuiskomst. Het adres is 32 Rue Sous-le-Fort.

Centre d’Interprétation du Place-Royale

In het Centre d’Interprétation du Place-Royale is informatie te verkrijgen over het plein Place-Royale en de rest van de oude benedenstad. Hier vandaan starten ook rondleidingen. Verder is er een museumgedeelte met exposities over historie en wederopbouw van de oude benedenstad waar bovendien workshops over oude ambachten en gewoontes worden gehouden. Op maandagen gesloten behalve tussen eind juni en begin september. Hoewel het aan Place-Royale staat, is het adres 27 Rue Notre-Dame.

Fresque des Québécois

Een dode zijmuur van het historische huis Maison Soumande aan de noordelijke uitgang van Place-Royale is voorzien van een muurschildering van circa 420 vierkante meter groot. Die heet La Fresque des Québécois en toont mensen die gedurende vierhonderd jaar iets voor Québec hebben betekend. Deze fresco is gemaakt door de kunstenaars van het Franse Cité de la Création en maakt deel uit van een reeks muurschilderingen op diverse plaatsen in de stad.

10 prachtige bestemmingen in Place-Royale in de benedenstad en Oost-Canada