Ville De Québec

Swipe

Quartier Petit-Champlain

Tussen de heuvel Cap-Diamant en de oever van de Fleuve St.-Laurent ligt het oudste stuk van hoofdstad Ville de Québec van de Canadese provincie Québec. Hier is het plein Place-Royale waar het allemaal is begonnen. Ook is er een van de oudste commerciële wijken van Noord-Amerika, nu bekend als het Quartier Petit-Champlain. Verder zijn er de oude en een nieuwe haven met veel toeristische vaaractiviteiten. Op deze pagina het Quartier Petit-Champlain.

Funiculaire

Vanaf Terrasse Dufferin bij Château Frontenac in de oude vestingstad boven op de Cap-Diamant (zie de pagina over de vesting van Ville de Québec) kun je met het kabeltreintje Funiculaire naar die benedenstad. Twee liftcabines gaan hier het hele jaar door van ’s? morgens vroeg tot ’s ?avonds laat onder een hoek van 45 graden langs de rotswand naar beneden en weer omhoog. Er wordt een hoogte van ruim 85 meter overbrugd. Al in 1879 werd de Funiculaire in dienst gesteld. Maar uiteraard zijn er sindsdien tal van moderniseringen uitgevoerd en werden de cabines meer dan eens vervangen. Boven geeft een kiosk toegang tot een instapperron. Beneden kom je uit in Maison Louis-Jolliet.

Maison Louis-Jolliet

Het pand Maison Louis-Jolliet staat aan 16 Rue du Petit-Champlain op de hoek van Rue Sous-le-Fort. Eind zeventiende eeuw was dit het woonhuis van cartograaf en Mississippi-ontdekker Louis Jolliet, nu is het een historisch monument. Jolliet wordt de eerste in Québec geboren Canadees genoemd die geschiedenis heeft gemaakt.

Quartier Petit-Champlain

De Rue Petit-Champlain is onderdeel van de, aan de voet van de Cap-Diamant gelegen wijk Quartier Petit-Champlain. Deze bestaat verder uit Ruelle (steegje) Magasin-du-Roi, Escalier (trap) Casse-Cou, Rue Sous-le-Fort, Rue Cul-de-Sac, Boulevard Champlain en Rue Marché-Champlain. Het is een gerestaureerde buurt met restaurantjes, boetiekjes, souvenirshops, kunstgalerietjes en vooral veel historische panden. Rue Petit-Champlain was sinds 1654 een straat van herbergen, huizen van plezier en werkplaatsen. Eind negentiende eeuw was dat allemaal echter verlaten en raakte de wijk in verval. In 1985 werd een grootscheeps restauratieprogramma gestart. Dat heeft geleid tot de tegenwoordige bezienswaardige straatjes vol toeristisch leven.

Escalier Casse-Cou

De trap Escalier Casse-Cou kijkt recht op Rue Petit-Champlain. Het is een tamelijk steil geval. Casse-Cou betekent zoiets als levensgevaarlijke plaats en waaghals. Volgens de Franstaligen in Québec vertalen de Engelsen het met ‘trap om je nek te breken’. Er zijn enkele terrasjes en boetiekjes langs. De Escalier Casse-Cou is een tweede mogelijkheid om van de vestingstad boven op de Cap-Diamant naar beneden naar de historische benedenstad te gaan. Van beneden naar boven kan natuurlijk ook, maar dat is een fikse klim...

Maison Chevalier

Aan 50 Rue Marché-Champlain staat het Maison Chevalier. Dat woon- en pakhuis dateert van half achttiende eeuw en is een gerestaureerd historisch monument. Er zijn exposities in te zien over interieurs en meubilair in het Québec van de achttiende en negentiende eeuw. Het is een dependance van het Musée de la Civilisation (zie verderop), dat er ook wisselende tentoonstellingen houdt over menselijke activiteiten in de zeventiende tot en met de negentiende eeuw. Dit museumhuis is in de zomer dagelijks open, van half oktober tot eind april alleen in de weekends. Jean-Baptiste Chevalier was in de achttiende eeuw groothandelaar en reder. Zijn huis kijkt uit op de kade langs de Fleuve St.-Laurent. De aanlegsteiger van de veerboot over de Fleuve St.-Laurent naar Lévis is aan het eind van deze straat.

Batterie Royale

Tien kanonnen en elf schietgaten in een gerestaureerde, authentieke geschutstelling zijn te bekijken aan Rue Sous-le-Fort bij Rue Marché-Champlain. Dat betreft de Batterie Royale en deze moest de stad verdedigen tegen Britse aanvallen in de eerste helft van de achttiende eeuw. De oudste gedeeltes dateren van 1691. Het is nu een uitkijkplatform van historische betekenis. In de zomermaanden is er een wachtpost die uitleg geeft over het bedienen van de kanonnen.

10 prachtige bestemmingen in Quartier Petit-Champlain en Oost-Canada