Ville De Québec

Swipe

Waterkant in de benedenstad

De Fleuve St.-Laurent is en was van zeer groot belang voor het ontstaan, de ontwikkeling en de groei van Ville de Québec, de provincie Québec en Canada. Op deze pagina enkele bezienswaardigheden aan en bij de oever van deze rivier in de benedenstad.

Musée de la Civilisation

Het Musée de la Civilisation is zeker een bezoek waard. Het staat aan 85 Rue Dalhousie, vlak bij Place-Royale en uitkijkend op de Fleuve St.-Laurent. Thema's zijn de bevolkingsgroepen die in de provincie Québec leven en herinneringen aan de ontwikkeling tot wat Québec nu is. Het wil een verbinding vormen tussen het verleden, het heden en de toekomst van de provincie. Op ieder moment zijn er tien tentoonstellingen tegelijk. Twee daarvan zijn permanent: eentje over de mensen van Québec vroeger en nu, en eentje over het leven van de elf inheemse volkeren van de provincie. Het museum is op maandagen gesloten behalve tussen eind juni en begin september.

Musée Naval

Langs Rue Dalhousie en Quai St.-André bevindt zich de oude haven, Vieux-Port. Hier zijn onder meer de jachthaven Bassin Louise en het marinecomplex Pointe-à-Carcy met het Musée Naval de Québec. In dat museum zijn tentoonstellingen over het belang van de Fleuve St.-Laurent en de marine voor de verdediging en ontwikkeling van Canada. Uitgangspunt is dat de bijeengebrachte voorwerpen de historie vertellen, bijvoorbeeld over de Slag om de St.-Lawrence tijdens de Tweede Wereldoorlog (zie hierover ook de pagina over de Côte-Nord in het afgelegen oosten van de provincie Québec). Er zijn tal van modellen van marinevaartuigen. Het museum staat aan 170 Rue Dalhousie.

Vieux-Port-de-Québec

In een voormalige cementfabriek aan 100 Quai St.-André is het Centre d’Interprétation du Vieux-Port de Québec ondergebracht. Centraal hierin staan de plaatselijke houthandel en scheepsbouwindustrie en de historie en het belang van de haven van Québec in de negentiende eeuw. In die tijd zou de stad tot de vijf belangrijkste havens van de wereld hebben behoord en was het de toegangspoort tot het binnenland van Noord-Amerika. Op de vierde verdieping van het complex is een uitkijkpost met verrekijkers waarmee een aardig uitzicht wordt geboden op de haven, de oude stad en het Laurentides-gebergte in de verte. De cementfabriek is een nationaal monument en is open van begin mei tot begin oktober.

10 prachtige bestemmingen in Waterkant in de benedenstad en Oost-Canada