Ville De Québec

Swipe

Zuid binnen de vesting

Deze pagina gaat over bezienswaardigheden in het zuidelijke deel van de vesting van hoofdstad Ville de Québec van de Canadese provincie Québec.

Musée des Ursulines

De eerste meisjesschool van Noord-Amerika werd hier in Ville de Québec in 1639 gesticht door zusters van de ursuline-kloosterorde. In het Musée des Ursulines aan 12 Rue Donnacona is van alles te zien over deze nonnen, hun religieuze leven, hun toewijding voor het onderwijs en hun activiteiten ter bevordering van de culturele uitwisseling tussen de Franse kolonisten en de oorspronkelijke bewoners. Ook is er aandacht voor de stichter van het klooster, Marie Guyart de l’Incarnation, en zijn er displays met kunstig geborduurde gewaden en kleden. Niet open op maandagen.

Centre Marie-de-l’Incarnation

Naast het museum is het Centre Marie-de-l’Incarnation met exposities over ursuline-stichter Marie Guyart. Nadat zij in 1980 door paus Johannes-Paulus zalig was verklaard, heeft paus Franciscus in april 2014 een heilige van haar gemaakt. Voor het parlementsgebouw net buiten de vesting staat een standbeeld van haar. Het hoogste gebouw van Ville de Québec, met onder andere enkele provinciale ministeries en een uitkijkplatform, is naar haar genoemd: Édifice Marie-Guyart, het Marie Guyart-gebouw (zie ook de pagina over de Observatoire de la Capitale). Het centrum is open van begin februari tot eind november, ’s maandags gesloten.

Ursulines-kapel

Tegenover het Ursulines-museum aan Rue Donnacona staat de Ursulines-kapel met de graftombe van Marie Guyart, stichter van het klooster van de ursuline-orde in Ville de Québec. Deze is toegankelijk van eind april tot eind oktober, alleen niet op maandagen.

10 prachtige bestemmingen in Zuid binnen de vesting en Oost-Canada