Vinschgau (Val Venosta)

Swipe

Zuid-Tirol

Vinschgau is een boeiend en zeer afwisselend gebied ten westen van Meran, ruwweg vanaf Partschins tot aan de Reschenpass. Het bezit uitgestrekte appel- en wijngaarden, prachtige meren en slaperige dorpjes waar de tijd stilgestaan lijkt te hebben. Schlanders, Glurns en Mals moet u zeker bekeken hebben, evenals Schloss Churburg en Kloster Marienberg. Ooit een kerktoren in een meer zien staan? Het dorp Graun, vlak bij de Reschenpass werd in het verleden opgeofferd aan de Reschensee. De bewoners werden gedwongen hun huizen elders te bouwen, er werd geen compensatie verleend. De huizen werden afgebroken, de kerk bleef behouden. Alleen de kerktoren komt boven het waterniveau.

De afstand tussen Meran en de grens met Oostenrijk via Vinschgau bedraagt nauwelijks 75 kilometer, een bezoek aan het dal is derhalve in een dag gemakkelijk te doen. Als u wilt genieten van de omgeving en veel wilt wandelen dan kunt u vrijwel elke plaats in het dal met z’n vele Waalwegen als uitgangspunt kiezen. Ook op de fiets is het dal, vooropgesteld dat u niet al te veel zijdalen bezoekt, eenvoudig te bereizen.

Wandelen over Waalwegen

Vinschgau claimt dat men per jaar van 315 dagen van ten minste enige zon kan genieten. Het is een uitgelezen gebied voor prachtige wandeltochten. U kunt (onder andere) in de omgeving van Algund wandelen langs heel bijzondere paden, de zogenaamde Waalwegen. Deze wegen volgen de route van heel oude irrigatiekanalen, aangelegd in de Romeinse tijd. Via deze kanaaltjes werd water uit beken en rivieren naar drogere delen van het land geleid en zorgden ervoor dat de boom- en wijngaarden, de akkers en het land eromheen van water werden voorzien. De naam Waale komt van het Latijnse woord ‘aquale’. De kanalen zijn al lang niet meer in gebruik voor irrigatiedoeleinden, maar de paden er langs vormen nog steeds een grote trekpleister voor elke wandelaar. Omdat ze op veel plaatsen dwars door boomgaarden voeren is zo’n wandeling in het voorjaar, als de fruitbomen in bloei staan, een prachtige belevenis. Op diverse plaatsen in Vinschgau zijn goed bewegwijzerde Waalwegen, onder andere in Taufers, Prad, Laas, Schluderns en Latsch.

 

 

Foto Onze Zuid-Tirol expert
Onze Zuid-Tirol expert

AUTEUR PAUL DE WAARD

Minder of onbekende bestemmingen en vreemde volkeren, daar kun je auteur Paul de Waard voor wakker maken. Hij reisde over de wereld van Laos tot Jamaica, van de Noordkaap tot Zuid-Afrika. Hij zat tussen de berggorilla’s in Uganda en aan bij de president van Gambia. Hij eet net zo gemakkelijk in een sterren restaurant als een broodje kakkerlak op een markt ergens in het verre oosten. Rijden op een olifant of zwemmen in een trog met acht kilometer water onder de snorkel, het maakt hem allemaal niet uit.

 

Vakanties in Italië

Zonvakanties-HOT

Hotel Antares

Heerlijk hotel met prachtig uitzicht over zee. Onderdeel van 3 hotels met gedeelde faciliteiten.

v.a. 239.00 p.p.

Hotel San Lino

Hotel San Lino ligt op een unieke locatie, namelijk midden in het historische centrum van Volterra. Het is ook nog eens een...

v.a. 129.00 p.p.

Zonvakanties-HOT

Maison Tresnuraghes

Laat u verrassen door deze verborgen parel dichtbij zee, in het culturele hart van Sardinië. Een stukje hotel, een stukje dorp, een...

v.a. 243.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Zuid-Tirol