Virovitica-Podravina

Swipe

Slatina

Het stadje Slatina wordt overdag bevolkt door veel meer mensen dan het inwoneraantal groot is. Het is het centrum van industrie en handel, vooral bekend vanwege de veehandel. Tot 1991 heette het Podravska Slatina. Ondanks het feit dat er veel industrie is en met petrochemische industrie in de onmiddellijke omgeving, is het een geliefd oord voor rustzoekers. In de omgeving zijn dichte bossen en op de heuvels wordt wijn verbouwd.

Nabij Slatina, gemakkelijk over de weg te bereiken, bijna op de grens met Hongarije ligt Sopje, een klein plaatsje, bekend om zijn jacht- en visgronden.

In het nabij Sopje gelegen Vlaška kwam de laatste Kroatische koning Petar Svačić om het leven. In 1087, na de dood van koning Zvonimir, stak de Hongaarse koning Ladislav de rivier Drava over om Kroatië te gaan veroveren. Koning Petar Svačić en zijn leger trokken zich terug op de berg Gvozd, vanwaar ze de Hongaarse invallers bestreden. Uiteindelijk moesten ze, vooral omdat ze zich strategisch hadden geïsoleerd, het onderspit delven.

Natuurpark Papuk

In feite is Papuk een berg van 854 meter hoog, die ooit oprees vanaf de bodem van de Pannonische zee. Hij wordt algemeen beschouwd als de mooiste berg van Slavonië. Vanwege de grote geologische en biologische verscheidenheid werd deze berg en de wijde omgeving ervan in 1999 aangewezen als beschermd natuurgebied. Het park ligt op de grens van de provincies Virovitica-Podravina en Požegië-Slavonië, ruwweg tussen de plaatsen Požega en Daruvar. U vindt er geweldige beuken- en eikenbossen. Het bospark Jankovac wordt gezien als een van de meest aantrekklijke recreatiegebieden van Slavonië. De berg zelf is een soort geologisch wonder. Nergens in Kroatië worden zoveel bijzondere vulkanische gesteenten aangetroffen. De vele snelstromende beken en watervallen hebben ongetwijfeld bijgedragen tot het feit dat Papuk als enig park in Kroatië wordt genoemd op de lijst van Europese geologische parken.

 

 

 

Virovitica-Podravina

10 prachtige bestemmingen in Slatina en Kroatië