Vukovar-Srijem

Swipe

Ilok

Ook in het gebied dat Srijem genoemd wordt speelt de wijnbouw een belangrijke rol met Ilok als een belangrijk centrum. Gelegen op een heuvel aan de Dunav overziet het als het ware het gehele gebied tot in Joegoslavië. Oostelijker kan men in Kroatië niet reizen.

Vroeger had Ilok veel meer inwoners dan tegenwoordig. Het dateert van voor de Romeinse tijd toen het bekend was onder de naam Coctium. De Romeinen waren in de plaats geïnteresseerd vanwege de grote kopervoorraden die er voor hun komst al werden geëxploiteerd. De door de Romeinen gebouwde verdedigingswerken werden voortdurend uitgebreid en Ilok speelde als vestingplaats een belangrijke rol in de Kroatische geschiedenis.

Rond het jaar 1500 had Ilok al meer dan 10.000 inwoners. De stad is genoemd naar een koning uit die tijd, de Bosnische heerser Nikola Lovro Iločki, koning van Bosnië en ban van Kroatië, die het wapen van Kroatië op de munten introduceerde. In 1526 werd de stad door de Turken veroverd. In het stedelijk museum van Ilok kunt u de geschiedenis van de omgeving nauwkeurig volgen. Een gedeelte van de oorspronkelijke verdedigingswerken is nog intact en ook het 14e-eeuwse kasteel van de vroegere heersers over Ilok kunt u nog bezoeken.

In het franciscanenklooster uit 1346 met z’n uitgebreide en beroemde bibliotheek, ligt de naamgever van de stad begraven. Voor de franciscanenorde is Ilok een bedevaartsoord. De kapel van het klooster is genoemd naar Sv. Ivan Kapistran, een franciscaner monnik uit Italië die er ook begraven is. Samen met de Hongaarse monnik Janoš Hunjadi was hij verantwoordelijk voor een grote Turkse nederlaag nabij Biograd in 1456, hetzelfde jaar waarin hij overleed.

Ilok staat bekend om zijn uitstekende wijnen en er zijn diverse ‘proefstations’. U moet beslist even snoepen van de gouden en de gele Traminac, de Graševina of de Mušket.

Nabij Ilok is een recreatiepark waar ook bungalows te huur zijn. Op het eerste gezicht lijkt de burgeroorlog aan Ilok te zijn voorbijgegaan. Niets is echter minder waar. Onder het oog van de VN strijdkrachten verdreven de Serven op 17 oktober 1991 alle 5.000 inwoners uit Ilok. Na afloop van de oorlog keerden deze er terug.

Vukovar-Srijem

10 prachtige bestemmingen in Ilok en Kroatië